Roberto KavaliFoto: Gian Mattia D'Alberto / LaPresse / Profimedia

Čuveni italijanski modni dizajner Roberto Kavali preminuo je u petak, 12. aprila. Imao je 83 godine.

Prema pisanju italijanskih medija, on je umro u svojoj kući u Firenci, nakon duge bolesti.

Vest o smrti slavnog kreatora podeljena je na Instagramu njegove modne kuće, a svoje žaljenje su izrazili kreativni direktor brenda Fausto Puljizi i izvršni direktor brenda Serđo Acolari.

„Dragi Roberto, možda više nisi fizički ovde sa nama, ali znam da ću uvek osećati tvoj duh uz sebe. Najveća čast u karijeri mi je da radim i stvaram za brend koji si osnovao sa takvom vizijom i stilom. Počivaj u miru, nedostajaćeš i toliko te svi vole da će tvoje ime i dalje nastaviti da živi i biti svetionik inspiracije za druge, a posebno za mene“, napisao je Puljizi.

„Kompanija Roberto Kavali izražava saučešće zbog gubitka porodici gospodina Kavalija. Njegovo nasleđe ostaje stalni izvor inspiracije“, dodao je Acolari.

Roberto Kavali bio je italijanski modni dizajner, poznat po svojim luksuznim i ekstravagantnim kreacijama. Rođen je 15. novembra 1940. godine u Firenci.

Pre nego što se posvetio modnom dizajnu, Kavali je studirao na Akademiji likovnih umetnosti u Firenci. Nakon toga, radio je kao dizajner u tekstilnoj industriji, a tek kasnije je odlučio da se bavi modnim dizajnom.

Godine 1970. osnovao je sopstveni brend pod imenom „Roberto Cavalli“, koji je postao sinonim za luksuz i glamur. Njegove kreacije postale su popularne među slavnim ličnostima širom sveta, čime je stekao status ikone u modnoj industriji.

Kavali je takođe poznat po popularizaciji životinjskih dezena (tzv. animal print), što je postalo prepoznatljiv element njegovog dizajna. Takođe je poznat po svojim raskošnim haljinama, kožnim jaknama i izazovnim večernjim kreacijama.

Tokom svoje karijere, Roberto Kavali je sarađivao s brojnim modnim kućama i brendovima i proširio je svoj uticaj na različite segmente mode, uključujući i linije odeće, parfeme, asesoare i luksuzni nakit.

Iako je svojevrsna modna legenda, Kavali se suočavao i s kontroverzama, poput optužbi za kopiranje dizajna i sukoba s drugim modnim dizajnerima.

Uprkos tome, njegovo nasleđe u modnoj industriji ostaje neizbrisivo, a njegove kreacije i dalje inspirišu i oduševljavaju ljubitelje mode širom sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari