Vi Vili HarisFoto: Paul Walters Worldwide Photography Ltd. / Heritage Images / Profimedia

 

Muzičar Čarls Vilijam Haris, poznatiji kao Vi Vili Haris, koji je inspirisao Džona Lenona i Pola Makartnija, preminuo je u četvrtak, kako je potvrdila njegova supruga, piše „Daily Mail“. Imao je 90 godina.

Bio je prepoznatljiv po svojim energičnim nastupima uživo i ružičastoj kosi, a nadimak Vi Vili Haris je dobio zbog svog malog rasta, prenosi Nova.rs.

„Bio je divan čovek. Divan muž. Ali to je bila muzika do kraja sa njim“, rekla je Šelija, njegova 43 godine mlađa supruga za „The Sun“ i dodala: „Bio je tako briljantan čovek. On je inspirisao mnoge – uključujući Pola Makartnija. Bio je apsolutna senzacija. Nedostajaće mnogima. Do kraja života je pevao i bio džentlmen.“

Vili je rođen u Londonu, a pominje se u biografiji Pola Makartnija, gde se slavni muzičar sećao kako je stajao u redu ispred Liverpulske imperije za autogram Harisa.

Započeo svoju karijeru kao mikser pudinga u londonskoj pekari „Peek Freans“, ali je rešio da se profesionalno bavi muzikom nakon što je shvatio da može da „zarađuje više novca“ pevanjem. Počeo da nastupa u jednom baru u Londonu, gde je bio stalni pijanista.

U novembru 1957. odabrao ga je TV producent Džek Gud da se pojavi emisji „Six-Five Special“ na BBC .

Njegov debitantski singl, „Rockin’ At the 2 I’s“, objavljen je u decembru 1957. godine, a onda je nastavio da niže singlove. Postao je popularan kao izvođač u TV emisijama i nastupima uživo, i bio je poznat po svojoj neumoljivoj energiji, obojenoj kosi i „neobičnoj“ odeći.

Pol Makartni i Džon Lenon su navodno stajali u redu za njegov autogram kada je nastupao u Liverpulu 1958. godine.

U maju 1960. održao je turneju po Velikoj Britaniji na kojoj su učestvovali Кonvej Tviti, Fredi Кenon i Džoni Preston.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari