SabljaSablja, foto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

Svetska premijera serije „Sablja“ održana je juče u čuvenoj dvorani „Limijer“ u Kanu gde je pozdravljena iskrenim i dugim aplauzom.

Sablja“ je jedna od osam serija iz celog sveta koje su odabrane za ovogodišnju glavnu takmičarsku selekciju Kanskog festivala, koji se održava od 5. do 10. aprila.

U velikoj sali „Limijer“ dugim aplauzom su publika i kritičari pozdravili autore i glumce. I svi su saglasni u jednom, da je izuzetno značajno što se u Kanu čuo srpski jezik, što se gledala srpska serija.

Ljubomir Bandović
Ljubomir Bandović, Sablja, Foto: Alberto Terenghi/Ipa/ipa-agency. / Shutterstock Editorial / Profimedia

– Moji utisci posle gledanja serije su se prvi desili u Beogradu. Ovde se samo potvrdilo ono što mi se dopalo. Imao sam prilike da još bolje uđem u neke stvari kao gledalac. Aplauz je bio toliko iskren, dug, da je polako prelazio u emotivan. I ponosan sam, srećan i postiđen, i onako, baš sam kao mlada pred udaju. Ne znam kako drugačije da kažem, ali pre svega ponosan sam – rekao je glumac Ljubomir Bandović za „RTS“ koji u seriji tumači ulogu policajca.

Prema njegovim rečima, u Kanu je postignuto mnogo toga.

– Kako sad otići na Oskara posle ovoga, nema smisla. Ovo jeste, kako neki kažu, deo vrhova koje treba čovek da prođe u životu. Ovo jeste nešto čemu se ne nadaš, ali za šta u tišini radiš i šta priželjkuješ – istakao je Bandović i dodao da je izuzetno važno što je na Kanskom festivalu velika ekipa iz Srbije.

Prema njegovim rečima, neki su i samoinicijativno došli i platili boravak i put, što pokazuje koliko im je stalo da serija bude prihvaćena.
Ljubomir Bandović tumači jednog od glavnih junaka, policajca Rakića.

– S obzirom na to da serija nije ni pravljena sa idejom, niti je ispalo da je crno-bela, u smislu načina mišljenja, ideološkog ili bilo kakvog, trudio sam se da napravim čoveka, jer vi u suštini kao glumac ako vam ne daju beli mantil, ne možete da igrate lekara. I ja sam samo pokušao da igram čoveka koji se bavi jednim od najrodoljubivijih poslova, i koji to pokušava da uradi na najbolji mogući način uz pomoć svojih kolega – objašnjava Bandović.

Kako zaključuje, bilo je teško, ali ne žali zbog toga jer serija po kvalitetu nije iza vrhunskih serija.

Glumac Dragan Mićanović ističe da je dan u Kanu bio veličanstven.

– Od prvog susreta sa organizatorima pa do prikazivanja dve epizode naše serije bilo je veličanstveno. Nakon toga jedan divan emotivan aplauz. Mogu da vam kažem da imamo jako dobru seriju i da će vrhunac našeg utiska ipak biti prikazivanje serije na RTS-u kada sa našom publikom podelimo ono što smo već podelili sa stranom – kaže on.

Mićanović u ovoj seriji tumači Zorana Đinđića i za ulogu naglašava da je jedan od najvećih glumačkih izazova koje je imao u karijeri.

– Naći pravu meru, oživeti lik, ja stalno to ponavljam, koncentrisali smo se na dramsku seriju i da ovaj dramski lik koji je bio preda mnom, postavim kao zadatak. Bilo je teško, ali kad pogledate svu ovu atmosferu u Kanu i reakciju publike, onda nekako sve teškoće zaboravite i uživate u trenutku – naglašava Mićanović.

Sablja
Milica Gojkovic,Goran Stankovic,Vladimir Tagic,foto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

Koautor serije i reditelj Goran Stanković navodi da je bez sumnje jedan od najvećih snova svih filmskih stvaralaca da imaju premijeru svog ostvarenja upravo u Limijeru, u Kanu, što je želja koja se njemu ispunila.

– Meni, koautoru serije Vladimiru Tagiću, glumačkoj i autorskoj ekipi najvažnije je da serija bude prikazana u Srbiji, tako da će najiuzbudljiviji deo biti premijera na RTS-u – poručio je Stanković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari