Dragan MićanovićFoto: Antonio Ahel/ATAImages

Glumac Dragan Mićanović je povodom serije „Vreme smrti“ govorio za N1.

Serija koju smo sa nestrpljenjem očekivali „Vreme smrti“, bazirana na istoimenom romanu Dobrice Ćosića, od 20. februara dostupna je u EON video-klubu, gde se može u celosti pogledati, odnosno „bindžovati“.

U susret njenoj televizijskoj premijeri, N1 je razgovarao sa glumcem koji je udahnuo život jednom od njenih glavnih aktera. Sa kakvim izazovima se suočavao dok je gradio lik Vukašina Katića i kakvu priču je kroz tu ulogu ispričao u svom JDP-u, odmah nakon probe, ispričao je Dragan Mićanović.

Dragan Mićanović
Foto: Antonio Ahel/ATAImages

„Ja do skora nisam gledao u kontinuitetu neku seriju. To je kod mene u kući krenulo u doba korone. I onda sam gledao nekoliko serija tako, i meni se to svidelo. Serrija kao što je ‘Vreme smrti’ zahteva malo duži kontinuitet, jer je takva tematika. I sam joj naslov kaže: ‘Vreme smrti’. Jako teška tema koja se bavi stradanjem našeg naroda u Prvom svetskom ratu zahteva da malo odahnete posle svake epizode. Meni je trebalo malo više dana da odgledam sve. U pitanju je jako značajna serija za naše podneblje“, smatra Mićanović.

Dodaje da je nekada bio mnogo kritičniji prema samom sebi, a da sada se navikao, pa iako vidi raznorazne mane – vidi i vrline.

Komentarišući snimanje serije, on je opisao da se radilo o veoma zahtevnom projektu.

„Bavili smo se teškom tematikom, i snimanja su nam bila poprilično teška. Bila su na zahtevnim lokacijama, zimi, a bilo je i scena na kojima smo na temperaturi od 40 bili u zimskim garderobama, ali je to za naš posao maltene normalna stvar. Da je bilo naporno – jeste, takva tematika zahteva posvećenost i veliku glumačku koncentraciju… Ali, kada radite jednu takvu dramu i kad znate da vas se tiče i da je dobro, onda vam ništa nije teško. Imali smo dobru ekipu oko sebe više od godinu dana“, kazao je proslavljeni glumac.

Otkrio je da će gledaoci imati priliku da u prvom delu pogledaju petnaest epizoda, a zatim još toliko.

„To ne bi bilo ostvarivo da atmosfera oko kamere i ispred nije bila jako radna, dobra i koncentrisana. Za to je posebno zaslužan reditelj Ivan Živković“, dodao je on.

Ocenjuje da brojne replike koje izgovaraju glumci „kao da su izvečene iz sadašnjosti“, i da pokazuju univerzalnost situacije na ovim prostorima.

„Vrtimo iste priče i iste dileme. U tim teškim vremenima Prvog svetskog rata, u političkoj priči, Vukašin Katić koga ja igram vuče tragičnu porodičnu priču, ali vuče i političku priču koja se prožima u njegovim dijalozima i raspravama sa Nikolom Pašićem, scenama u Skupštini Srbije i vojvodom Mišićem. Ti razgovori i dileme kako spasiti Srbiju od stradanja  i tema izdaje su zadivljujuće i zastrašujuće slični“, istakao je Mićanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari