Šesti memorijalni festival „Ludi Rakun” posvećen Luki Krstiću u Zastavinoj bašti u Kragujevcu 1Foto: Promo

 

Memorijalni rok festival „Ludi Rakun”, posvećen preminulom kragujevačkom rok muzičaru Luki Krstiću, održava se po šesti put u Zastavinoj bašti, u subotu, 9. septembra.

Po najavi organizatora, Krstićevih prijatelja i kolega, Luki u čast, ove godine, na bini u Zastavinoj bašti, (publici koja dolazi u Kragujevac na Arsenal festa poznatoj i kao Garden stage), nastupiće rok bendovi: Bombarder, Crno Sunce, Ascend i Aurum.

Bombarder je speed/thrash metal bend i najstari metal bend u Jugoslaviji, osnovan 1986. godine u Sarajevu. Prvi studijski album pod nazivom „Speed Kill” objavili su 1989. godine, u izdavačkoj kući „Panonija koncert” u ograničenom tiražu, samo na audio kasetama, a nakon toga i album „Bez milosti” iste godine. Dan danas predstavljaju neka od glavnih metal ostvarenja na prostoru bivše Jugoslavije.

Crno Sunce (Kraljevo, Vrnjacka Banja, Trstenik) je nebesko telo poznatije kao crna rupa. Kada se pređe horizont događaja, više nema nazad. Ekipa sastavljena od veterana hard core i metal scene. Osnovali su ga, 2015. godine, Darko Sojević (ex Mortuus, ex Istok) i Branko Ratković (ex Punished). Prvi album „Iza horizonta događaja” izašao im je 2019. godine za Take It Or Leave It Records. Sve njihove pesme su autorske – kako tekstovi, tako i muzika, koje potpisuje član benda Branko Ratković.

Ascend je nastao početkom 2021. godine i članovi benda dolaze iz Aranđelovca i Beograda. Bend karakteriše miks modernog i old school heavy metala sa velikim akcentom na melodiji u svom celokupnom zvuku. U prilog napretku ide i da su mlad bend, ali da su već stekli dosta iskustva. Dobili su nagradu publike na jubilarnom 10. BARF-u, a nastupili su i na Bunt festivalu na RTS-u. Iza sebe imaju svoj debitantski EP pod naslovom „Zero Hour” na kojem su objavljene njihove četiri autorske pesme.

Aurum je mladi Kragujevački old school/extreme metal bend nastao februara 2022. godine. Bend iza sebe ima zavidan broj koncerata širom Srbije na kojima promoviše svoj autorski materijal koji će uskoro ugledati svetlost dana. Postavu čine: Andreja Milosavljević (solo gitara), Filip Milosavljević (bubanj), Mihajlo Andrejević (vokal), Jana Ćosić (ritam gitara), i Dunja Stolić (bas gitara).

Kragujevački rok muzičar Luka Krstić kome je Festival „Ludi Rakun” posvećen, bio je pevač i basista kragujevačkog benda „The Evil One”( osnovan je 2005. godine u Kragujevcu od strane trojice lokalnih ljubitelja metal zvuka). Nastradao je 30. avgusta 2016.godine u saobraćajnoj nesreći na ostrvu Kos, gde je radio kao instruktor ronjenja.

Prvo izdanje festivala „Ludi Rakun” organizovano je 9. septembra u Zastavinoj bašti. Od tada do danas, ovaj memorijalni Festival u kontinuitetu neguje i promoviše andrgraund muziku, afirmiše mlade bendove, čuvajući sećanje na Luku Krstića, po čijem nadimku i nosi naziv. Festival sa jasnim ciljem organizatora je nekomercijalan i organizuje ga neformalna grupa Lukinih prijatelja, drugara, kolega i poznanika.

Na Memorijalu „Ludi Rakun” je do sada nastupilo preko dvadeset bendova: Forever Storm, Oathbringer, Claymorean, Despite the noise, Zigot, Nikom Ništa, My Own Word, Jenner, KBO, Dishumanity, Deadly Mosh, Stone Slipper, Dead Joker, Larska, Mothorcharge, Steel Hornet…

Početak Festivala je od 20 sati a ulaz je, kao i svake godine, slobodan.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari