Čuveni orkestar Buena Vista Social Club, sa legendarnom pevačicom Omarom Portuondo, održaće koncert 24. novembra u Sava centru u Beogradu, u organizaciji kuće Long Play.


„Muzika vam daruje mir, daruje vam sreću. Kroz muziku se možete setiti svih zanimljivih stvari koje su vam se desile u životu. Pevanje je moj posao, u kome neizmerno uživam. Daje mi energiju, daje mi život i zato se osećam veoma dobro na pozornici. Bilo gde da sam, u Havani ili u vašem gradu“ – poručila je 82-godišnja Omara Portuondo pred dolazak u Beograd.

Buena Vista Social Club proslavio se istoimenim albumom iz 1997. godine, u produkciji uticajnog američkog muzičara Raja Kudera (Ry Cooder). Planetarni uspeh doživeo je zahvaljujući dokumentarnom filmu „Buena Vista Social Club“ (1999) proslavljenog nemačkog režisera Vima Vendersa (Wima Wendersa). Tom prilikom okupljena grupa čuvenih kubanskih muzičara ostala je u međuvremenu bez pojedinih članova, kao što su pijanista Rubén Gonzáles (1919-2003), pevač Ibrahim Ferrer (1927-2005), gitarista, pevač i kompozitor Compay Segundo (1907-2003). Orkestar danas broji 13 članova, na čelu sa trubačem Guajirom Mirabalom (79), virtuoznom lautistkinjom Barbaritom Torresom (56) i trombonistom Jesusom Aguaje Ramosom (61). Mlađu generaciju kubanskih muzičara predstavljaju pevači Carlos Calunga i Idania Valdés, pijanista Rolando Luna i trubač Guajirito Mirabal (unuk starijeg Mirabala).

Omara Portuondo, učesnica albuma i filma „Buena Vista Social Club“, koja na Kubi nastupa još od tinejdžerskog uzrasta (od 40-ih godina prošlog veka) daje autentičnu notu nastupima uživo. U prikazu njenog albuma „Gracias“ (2008), „Njujork tajms“ primećuje da vreme kao da je zaobišlo njene glasovne mogućnosti: „Njen glas je bogat, oblikovan, dinamičan i još uvek topao“.

Nakon rasprodatih nastupa u čuvenim evropskim dvoranama, kao što su pariska Olimpija, Rojal Albert hol u Londonu, Liceu u Barseloni, Koncerthaus u Beču, uz brojna pojavljivanja na prestižnim festivalima širom sveta, orkestar Buena Vista Social Club će na mapu svoje evropske turneje ovaj put upisati i Beograd.

Ulaznice su već u prodaji, po ceni od 1.800, 2.100, 2.500 i 3.000 dinara, a mogu se nabaviti na blagajni Sava centra i preko mreže Eventima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari