Sinoć je nad Beogradom „grmela“ klasika 1Foto: Noć muzike/Promo

Sinoć je Noć muzike ispisala novu stranicu u istoriji klasične muzike, kada su na Ušću, pred više od 70.000 ljudi, nastupili Simfonijski orkestar i Hor RTS-a, kao i svetska gudačka senzacija Apokaliptika.

Zvuci klasične muzike, kao i jedinstveni spoj klasike i hevi metala „grmeli“ su nebom nad Beogradom u petak uveče, dok je publika sa oduševljenjem uživala u najvećem koncertu klasične muzike svih vremena na ovim prostorima.

Veče je otvorio program „Top klasika“ u izvođenju Simfonijskog orkestra i Hora RTS-a, kao i dečji hor Kolibri, pod dirigentskom palicom velikog maestra Bojana Suđića. Njihov specijalni gost bio je tenor Anđelo Fiore, poznati sicilijanski operski pevač, koji je svojim nastupom pobrao simpatije i višeminutne ovacije domaće publike. Delovi poznatih kompozicija u izvođenju vrsnih muzičara i solista očarali su posetioce svih generacija. Orkestru se pred kraj pridružio i Slobodan Trkulja izvevši pesmu „Nebo“, dok je teatralnost koncerta i celokupan doživljaj upotpunio grandiozan vatromet iznad Ušća uz sada već tradicionalno izvođenje Marša na Drinu.

Kulminacija večeri nastupila je kada su na bini „zagrmeli“ momci u crnom, finski sastav Apokaliptika. Virtuozni čelisti u pratnji razigranog bubnjara podigli su atmosferu do usijanja moćnim i originalnim interpretacijama najvećih savremenih metal hitova u okviru svog programa pod nazivom „Plays Metallica by Four Cellos“. Kao globalni fenomen, Apokaliptika je priredila beogradskoj publici nezaboravan nastup i upotpunila Noć muzike koja je ove godine održana u okviru festivalske Cloud platforme.

Manifestaciju Noć muzike, koja je i ove godine bila besplatna i slobodna za sve posetioce, podržali su Ministarstvo pravde, Grad Beograd i CEBEF.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.