Svetski odjek Andrijinih bubnjeva 1Foto: Iz albuma Andrije Vukomanovića

Andrija Vukomanović iz Kraljeva, nekada muzičko čudo od deteta, a danas srednjoškolac, učenik drugog razreda srednje Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ u Kraljevu jedan je od dokaza kako za talenat praćen ogromnim radom i trudom nema nepremostivih prepreka na putu ka zacrtanom.

Još kao osmogodišnjak, na počecima sviranja na bubnjevima, Andrija je „prorekao“ da će svoje muzičko usavršavanje nastaviti na najprestižnijim akademijama za džez u Americi, a danas, razgovarajući sa nama, dodaje: „Da, tek sada posle osam godina iskustva u sviranju na bubnjevima sam potpuno siguran u ispravnost te moje izjave čijeg značenja tada kao osmogodišnjak, naravno, nisam bio svestan. Učiti od najboljih i svakodnevno vežbati sa najboljima na svetu je privilegija za koju se treba izboriti i ja to radim već godinama.“

Andrija je uspeo da ubedi svoje roditelje – majku Ljiljanu i oca Dejana, da mu kupe bubnjeve iako su u kući već imali gitaru i harmoniku.

„Bio je, zaista, više nego jasan i uporan u svom zahtevu pa smo supruga i ja odlučili da mu ispunimo želju i nabavimo nekakve bubnjeve. Kada je seo za njih i krenuo da muzicira činilo se da su on i bubnjevi jedno, a zvuci koje je proizvodio delovali su, i meni muzički neobrazovanom, prijatno“, kaže nam Andrijn otac i nastavlja: „Trebalo je samo šest meseci vežbanja da i mi laici shvatimo da je došlo vreme da sud o njegovom muziciranju treba da da neko ko se u instrument i tu vrstu muzike razume. Zahvaljujući tome što smo iz Kraljeva kao i nekim ličnim kontaktima logičan izbor je bio da taj sud čujemo od Slobodana Stojanovića Kepa, našeg sugrađanina, bubnjara čuvene grupe Smak.“

Kepo ne samo da nije krio svoje oduševljenje Andrijinim talentom dostignutim za kratko vreme vežbanja nego je prihvatio i šest meseci individualno radio sa Andrijom.

Još jedan znameniti bubnjar, Kraljevčanin Lazar Tošić nije krio svoje oduševljenje kada je upoznao Andriju i čuo ga kako svira a njegove reči dodatno su ohrabrile kako Andriju tako i njegove roditelje.

Pre ovih srednjoškolskih dana Andrija je učio i završio dva odseka niže muzičke škole – odsek klavir i odsek udaraljke sa odličnim uspehom.

U tom periodu osvojio je tri značajne nagrade na takmičenjima za mlade pijaniste na nivou Srbije.

Profesor na akademiji, doktor klavira Bojan Marjanović ga je tada testirao i ustanovio da je Andrija apsolutni sluhista, proceniviš da će moći da svira više od sedam instrumenata.

I danas Andrija uporedo svira bubnjeve i klavir a njegovi profesori u srednjoj školi Aleksandar Popadić i Vladimir Milićević imaju samo reči hvale za njegov trud i nesporni muzički talenat.

Pre četiri godine, zahvaljujući naporima roditelja, ali i razumevanju organizatora, mladi muzičar je, posle pređene selekcije mladih iz čitavog sveta, bio polaznik 10. međunarodnog seminara za bubnjare i udarače „Croatia Drum Capm 2016“ čiji je osnivač i jedan od mentora Petar Ćurić, profesor na muzičkoj akademiji u Londonu.

Učešće na ovom kampu, upoznavanje i rad sa najpoznatijim svetskim bubnjarima kao što su Steve Gadd, Horacio „El Negro“ Hernandez, profesor na Berkli koledžu, John Riley, vanredni profesor na Berkliju, Pete Lockett, jedan od najboljih perkusionista sveta, Claus Hessler, Pier Foschi, najbolji italijanski bubnjar svih vremena, dodatno su osnažila već jasne Andrijine vizije da svoje dalje muzičko usavršavanje nastavi na prestižnom Berkliju.

Andrija je, od tada, već četiri godine, u neprestanoj komunikaciji sa većinom od tih muzičkih legendi, predavača na „Croatia Drum Capmp-u“, posebno sa Stivom Gadom, koji uvek nađu vremena da preslušaju njegove snimke vežbi i daju mu svoje preporuke kako da radi i usavršava svoju izvođačku tehniku.

Pored redovnih vežbi u srednjoj školi Andrija radi individualno i sa profesorom Miroslavom Karlovićem, šefom katedre polinstrumentalnog studijskog programa Fakulteta muzičkih umetnosti u Beogradu.

Uspe li u svom naumu, a kako i koliko vredno radi verujemo da hoće, Andrija će se, za dve godine, pridružiti plejadi mladih Kraljevčana koji su, u poslednje dve decenije, svoje muzičko obrazovanje sticali ili usavršavali u prestižnim muzičkim akademijama širom sveta poput baće Konstantina i Božidara Radenkovića, Miloša Avramovića, Vladimira Mijatovića, Petra-Pece Janjića…

Za sad nema sumnje da je Andrije zaista na putu ka ostvarenju svog dečačkog sna – indeksa na muzičkoj akademiji Univerziteta Berkli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari