Čuveni škotski bend Simple Minds će u okviru evropske turneje nastupiti na Belgrade Beer festu, gde će biti hedlajneri 18. avgusta. Od 10. juna do 3. jula bili su na „Greatest Hits UK Forest Tour“ i održali brojne koncerte širom Velike Britanije. Tokom evropske turneje koja traje od 18. juna do 28. avgusta bend će, osim u Srbiji, svirati u Belgiji, Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Švajcarskoj i Irskoj, uglavnom na letnjim festivalima.

Posle nastupa u beogradskom Centru Sava 2006. godine na svom zvaničnom sajtu članovi grupe ocenili su da je to bio najbolji koncert u njihovoj 30 godina dugoj karijeri. Tek tri godine kasnije, tu titulu bend je dodelio jednom nastupu u Edinburgu. Poslednji put u Beogradu su nastupili 2009. godine, kada su promovisali studijski album „Graffiti Soul“. Iako su stalno na putu i sviraju širom Evrope, ugrabili su malo vremena da nam odgovore na nekoliko pitanja.

Već dva puta ste svirali u Srbiji, da li vam je drago što ponovo dolazite i šta može da očekuje publika na Belgrade Beer Festu?

– Jedan od razloga što smo jako želeli da ponovo dođemo je taj što znamo da je publika u Srbiji odlična. Na svirci ljudi od nas mogu da očekuju zaista sjajan bend koji će na nastupu uživo dati sto odsto od sebe.

Nedavno ste završili „Greatest Hits UK Forest Tour“ i sada ste na evropskoj turneji. To je jako puno koncerata – kako se osećate?

– Već 30 godina to je naš način života – turneje i mnogobrojni koncerti. I dalje se zbog toga osećamo sjajno!

Kruže glasine da će vaš 16. album, najavljen za 2012. godinu, biti „povratak korenima“. Da li je to tačno i šta nam možete reći o novom albumu?

– Nismo znali da kruže takve glasine, ali moramo reći da smo veliki entuzijasti kada je u pitanju taj album, jer nam se nove pesme veoma lepo oblikuju i razvijaju.

I za kraj – koji vam je omiljeni remiks vaše pesme?

– Najdraži nam je „New Gold Dream“, to je pesma koja je najviše puta remiksovana.

Simple Minds je nastao krajem 70-ih godina u Glazgovu. Inspirisan gitarsko-sintisajzerskim zvukom grupe Magazine, snimio je albume „Life In A Day“ (1979), „Real To Real Cacophony“ (1979) i „Empires And Dance“ (1980). Karijeru su počeli kao eksperimentalni bend novog talasa, da bi se lagano okrenuli rok i pop muzici mejnstrima. Prvi komercijalni uspeh ostvaruju 1982. sa albumon „New Gold Dream“, koji je doneo angažovanije tekstove, mekši „nju vejv“ zvuk, pop strukturu pesama i hitove „Promised You a Miracle“, „Glittering Prize“ i „Someone Somewhere In Summertime“. Zatim, 1985. godine sa hit singlom „Don’t You Forget About Me“ ušli su u prvu ligu muzičkog šou biznisa.

Zamalo da ostanu bez megahita

Škotski muzičari predvođeni pevačem Džimom Kerom, poznati su po tome što na živim nastupima uvek prave sjajnu atmosferu. Nakon što je Brajan Feri odbio da peva „Don’t You Forget About Me“, članovi grupe Simple Minds su zamalo uradili isto. Džim Ker nije bio zadovoljan tekstom pesme i smatrao ga je priličnim klišeom. Ipak, predomislio se, a pesma je u Americi dospela na vrh top-liste, a kasnije postala i megahit. Inače, ova pesma je bila soundtrack za filma „The Breakfast club“. Napisali su je producent Keith Forsey (koji je dobio Oskara za film „Flashdance… What A Feeling“ i Steve Schiff (gitarista i autor pesama u benud Nine Hagen).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari