Usvojen predlog za himnu - Kralj Čačka održao koncert u Amerikani 1Foto: Una Miletić

„Haj-ho! haj-ho! haj-ho! haj-ho! “ dopire sa bine, dok kod ulaza par pleše jer jedino tu još može da nađe malo prostora za igru, u prepunoj Amerikani Doma omladine Beograda, na koncertu Kralja Čačka.

Ostatak prisutnih nije imao puno izbora, sem da se zaneseno njiše u mestu, u rasprodatom prostoru.

„Deda mraz je mrtav pijan, deda mraz je švorc“ možda nije najadekvatnija pesma za period euforičnog novogodišnjeg raspoloženja, ali je definitivno jedna od miljenica publike.

Kantautorska melodija džeza i bluza ispevana specifičnim stilom Nenada Marića – Kralja Čačka slikara, pesnika i muzičara zabavljala je publiku zajedno sa ritam sekcijom: Miladin Stojković, kontrabas, bas, Filip Tančić, bubanj, perkusije, uz doprinos maestra Saleta Sedlara na klaviru i električnoj gitari.

Zvuk je vodio u prostore zadimljenih njujorških kafića, intimnih pariskih šansonskih kafana, a sa stejdža su dopirale nijanse plavo – ljubičasto – crvenih svetla…

Pesma Stoj kolega! publiku je vratila u svima dobro poznatu društvenu situaciju domaćeg nepotizma i mutljavine. Aplauzi i uzvici su pozdravili ovu stvar, kako zbog njene komentatorske istinitosti, tako, i pre svega, zbog fenomenalne izvedbe Kralja Čačka, koji je u dah bez greške izneo ovaj minijaturni pozorišni komad.

Iz lucidno opevane surove realnosti brzo smo otplovili u „Zemlju snova“, „na propeleru“, a potom i u „Istambul“ nošeni orijentalnim tonovima pesme. Kralj Čačka je muzikom, te noći, „Spustio svetlost na put“.

Veče je proteklo u snoviđajnom putovanju kroz međusvetove bluzične melanholije, džez kabarea i malo dobrog starog rokenrola, što samo po sebi zahteva više od jednog bisa, te se bend više puta vraćao na scenu uz reči zahvalnost – Hvala što nas podržavate!

Kralj Čačka je za kraj izveo pesmu „Kako izgleda jutro“, uz komentar da ju je više puta predlagao za himnu, ali ga niko ne štiša dva posto. Uz reči: „Pusti da sada promeni juče, pusti da juče odleti u zaborav. Kad te pitaju kako izgleda jutro, ti im reci da nisi bila tu“ – poželeo je svima bolju Novu godinu. A, s obzirom da smo ipak bili tu, nećemo negirati, već usvojiti predlog za himnu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari