Uzemljeni svemir - počinje ESTAM World Music Festival u Kragujevcu 1Foto: Dizajn: Ana Petrović

Peto izdanje međunarodnog ESTAM World Music Festivala počinje večeras u Kragujevcu i traje do do 14. avgusta. Koncerti se održavaju SKC-u, zbog najavljenog nevremena a ne kako je ranije objavljeno u Velikom parku u organizaciji Studentskog kulturnog centra, i počinju u 20 sati. Svi programi su besplatni za posetioce.

Ovogodišnji ESTAM se održava pod sloganom „Uzemljeni svemir” a na njemu će nastupiti bendovi sa Kube, Molučkih ostrva u Indoneziji, iz Holandije, Gvineje, Mađarske, Severne Makedonije Srbije.

Multikulturalni sastav BOI AKIH (Holandija/Molička ostrva/Gvineja/Mađarska) predstaviće svoj aktuelni projekat „Storyteller”.

Na ovom muzičkom putovanju punom neočekivanih susreta moderan džez i improvizovana muzika prepliću se sa tradicionalnom muzikom iz čitavog sveta.

Sastav SKI TRIO (Severna Makedonija/Sjedinjene Američke Države) je muzička kreacija kompozitora, aranžera i kontrabasiste Olivera Josifovskog i umetničkog direktora ESTAM-a Vladimira Đorđevića. Birajući neke od najboljih muzičara Severne Makedonije sa internacionalnim karijerama, napravili su super-grupu koja, čvrsto utemeljena na balkanskoj tradiciji donosi svet na Balkan i Balkan u svet.

Ana Carla Maza (Kuba/Francuska) vrlo mlada napušta svoje roditelje i Kubu kako bi u Evropi pronašla podršku i prostor za sopstvene kompozicije i muzički izraz. Ona iznova otkriva svoje korene i muzičko nasleđe Latinske Amerike obogaćene džez improvizacijama, zategnute klasičarskom sviračkom tehnikom u koliko nežnim toliko i razuzdanim kompozicijama i pesmama na španskom, francuskom i engleskom jeziku. Ovaj one-woman muzički projekat razoružava i one najtvrđe na ušima.

Koncertni program zatvara beogradski Tapan – projekat koji vešto izbegava kategorizacije iako je utemeljen u elektronskom zvuku. Nastao kao studijski projekat Tapan je evoluirao u kvartet gradeći veze između elektronskog zvuka, džez improvizacije i jedinstvenog pulsa istočnjačkog perkusivnog orijentalizma.

U svom edukativnom segmentu ESTAM predstavlja radionicu tradicionalnog pevanja sa Svetlanom Spajić, koja će trajati od petka 12. do nedelje 14. avgusta u Kontakt galeriji SKC-a Kragujevac. Učešće na radionici je besplatno, a broj polaznika je ograničen.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari