Yvan Franel o svom srpskom poreklu i ljubavi prema muzici: Publika u Srbiji je veoma „rokenrol“ 1Foto: Promo

Švajcarska grupa Stevans tokom karijere stejdž je delila sa bendovima Coldplay, Deep Purple i Snow Patrol, a svoj elektro – pop gruv podeliće i na mini turneju u Srbiji na nastupima u Punk Rock Cafeu u Smederevskoj Palanci 9. februara, 10. u zemunskom klubu Fest i 11. u Novom Sadu u SKCNS Fabrici, gde će svirati za novosadskom grupom GIFT.

Bend čine fuzija Evrope – Yvan Franel / Zeela i Amerike – Yann Secrest. Nastupali su širom sveta na nekim od najprestižnijih bina i festivala, a pesme su im inspirisane gruvom, soulom, elektro popom i modernom muzikom.

Povodom njihovog zvuka je rečeno da retko elektronska muzika zvuči toliko organski i živo, kao u njihovom slučaju… a povodom nastupa frontmen benda Yvan Franel govori za Danas.

Yvan Franel o svom srpskom poreklu i ljubavi prema muzici: Publika u Srbiji je veoma „rokenrol“ 2
Foto: Promo

Upitan da dočara svoju ljubav prema muzici, komponovanju i plesu on kaže da je sve je počelo kada je bio mali i kada su njegovi roditelji poželeli da nauči da svira klavir.

– Išao sam na konzervatorijum, učio klavir, a onda sam otkrio Guns ’n’ Roses, Metaliku… i počeo da učim da sviram gitaru, sam, sa tablaturama. Zatim sam otkrio Oasis i poželeo da budem pevač, a kada sam otkrio Majkla Džeksona i Prinsa, želeo sam da plešem. Nisam plesač, samo pokušavam da naučim neke pokrete. To je, ukratko, evolucija moje ljubavi prema muzici – kaže on.

Iako Stevans prvi put nastupa pred domaćom publikom, ovo nije Franelov prvi boravak u Srbiji, jer je frontmen kao i njegov brat, rođen u Beogradu, a roditelji su im dali druga imena: Milenko i Stevan. Upitan da li zbog toga ova mini turneja njemu nosti posebnu draž, frontmen odgovara potvrdno.

– Apsolutno! Moj brat je veoma uzbuđen zbog mene, kao i moja majka. Oboje žive ovde u Ženevi. Moja majka je pričala srpsko-hrvatski, jer je to bila Jugoslavija kada smo živeli tu. Još uvek se seća nekih stvari i dala mi je neke savete vezane za stvari koje mogu da kažem kao i stvari koje ne treba da izgovaram! – odgovara frontmen upućujući smešak.

Yvan Franel o svom srpskom poreklu i ljubavi prema muzici: Publika u Srbiji je veoma „rokenrol“ 3
Foto: Promo

– Povratak u Srbiju sigurno će biti veoma emotivno iskustvo za mene, ali bio sam veoma mali kada sam živeo tu (godinu dana) i neću prepoznati ništa. Imam dosta prijatelja iz Srbije koji ovde žive, pa će mi biti uzbudljivo da posetim njihovu zemlju – dodaje on.

Stevans pored turneje na domaće stejdževe donose i sveži hit, njihovu novu pesmu „Evidemment“, čiji naslov potiče od mašte današnjice i nostalgije za prošlim vremenima. Naime, pesma je zapravo o putovanju kroz vreme. Bend je video za pesmu snimio u jednom srednjevekovnom dvorcu gde glavni lik putuje kroz vreme u automobilu iz filma „Povratak u budućnost“, čuvenom DeLoreanu, sa tablicama usklađenim na: „NE 261085“, datumu koji se podudara sa izlaskom prvog dela filma – 26.10.1985.

Upitani šta domaća publika može da očekuje od njihovog nastupa Franel kroz smeh odgovara „Skinućemo se goli i žrtvovati piliće na bini“.

– Ne… mislim da publika može da očekuje ono što i inače nudimo, a to je puno energije, pozitivne, gruvi energije za ples. Volimo da muziku podelimo sa ljudima, da se družimo i upoznajemo sa publikom, da popijemo koje piće posle svirke. To je jedan razloga što se bavimo muzikom, da otkrivamo druge zemlje i kulture, različite mentalitete. Pored toga što veoma volimo da sviramo, volimo da obiđemo koliko god možemo. Tu smo samo pet dana, ali ipak, mislim da ćemo se dobro provesti tamo – kaže Franel.

On podseća da su putovali u Vijetnam, Kinu, Južnu Ameriku, svirali u mnogo evropskih zemalja, i u SAD, i da im je uvek interesantno da uporede različite reakcije publike na određene pesme, ali i na šale, jer vole da se šalie na bini.

– Verujem da je publika u Srbiji veoma „rokenrol“ pa ćemo se potruditi da rokenrol koji nosimo u sebi donesemo publici koja dođe na naše koncerte! – zaključuje Franel najavljujući turneju u našoj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari