Sećanje na Glogovca od 6. do 9. marta u Kinoteci 1Nebojša Glogovac Foto: Nenad Kovačević

Jugoslovenska kinoteka najavila je da će od 6. do 9. marta prikazivati filmove Nebojše Glogovca u znak sećanja na jednog od najvećih domaćih glumaca.

Za glavnu ulogu u filmu „Ustav Republike Hrvatske“ Rajka Grlića dobio je 2017. Gran pri 52. Festivala glumačkih ostvarenja – Filmskih susreta u Nišu, a osvajao je nagrade i na festivalima u Puli, kao i u Italiji i Engleskoj.

Na filmu je debitovao epizodom u filmu „Vukovar, jedna priča“ Bore Draškovića, a sledile su uloge u filmovima: „Ubistvo s predumišljajem“, „Do koske“, „Spasitelj“, „Bure baruta“, „Ranjena zemlja“, „Normalni ljudi“, „Munje!“.

Potom je snimio filmove „Bumerang“, „T. T. Sindrom“, „Kad porastem, biću Kengur“, „Država mrtvih“, „Sutra ujutro“, „Optimisti“, „Klopka“, „Hadersfild“, „Technotise: Edit i ja“, „Kenjac“, „Žena sa slomljenim nosem“, „Sedamdeset i dva dana“, „Beli, beli svet“, „Kad svane dan“, „Artiljero“, „Krugovi“, „S/kidanje“, „Dječaci iz ulice Marksa i Engelsa“, „Jednaki“, „Branio sam Mladu Bosnu“, „Enklava“, „Za kralja i otadžbinu“, „Otadžbina“, „Oslobođenje Skoplja“, „Ustav Republike Hrvatske“, „Saga o tri nevina muškarca“, „The Books of Knjige: Slučajevi pravde“, a u postprodukciji su i filmovi „Južni vetar“, „Apsurdni eksperiment“ i „Zaspanka za vojnike“.

Glogovac je bio ne samo vodeći glumac svoje generacije, nego i jedan od najvećih u istoriji srpskog glumišta, igrajući s podjednakim uspehom veliki klasični repertoar i savremene, generacijske uloge u predstavama i filmovima koji su snažno obeležili svoje vreme, ostajući u trajnom nasleđu budućih pokolenja.

Bio je umetnik širokog izražajnog raspona, žestok i senzibilan, tumač suptilnih dramskih nijansi i karakterni komičar osobitog načina, piše u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari