Sećanje na Pazolinija i Fasbindera na 3. Merlinka klasik film festivalu u Kinoteci, od 12. do 18. septembra 1Foto promo/ Plakat 3. MKFF

Petak, 16. septembar rezervisan je za svetsku premijeru slovenačkog dokumentarca „LGBT_SLO_1984“, u režiji Borisa Petkoviča. Film prati rađanje slovenačke LGBT scene 1984. godine, kada je organizovan Magnus gej kulturni festival, a u okviru njega i prvi LGBT filmski festival u Evropi. Posle projekcije biće organizovan razgovor sa autorima, Borisom Petkovičem, Suzanom Tratnik i Romanom Kuharom, […]

Petak, 16. septembar rezervisan je za svetsku premijeru slovenačkog dokumentarca „LGBT_SLO_1984“, u režiji Borisa Petkoviča.
Film prati rađanje slovenačke LGBT scene 1984. godine, kada je organizovan Magnus gej kulturni festival, a u okviru njega i prvi LGBT filmski festival u Evropi. Posle projekcije biće organizovan razgovor sa autorima, Borisom Petkovičem, Suzanom Tratnik i Romanom Kuharom, kao i sagovornikom u filmu, aktivistom Kurtom Kricklerom iz Beča, a tema razgovora biće i istorija razvoja LGBT scene u republikama bivše SFRJ

Ovogodišnje, treće izdanje Merlinka klasik film festivala obeležiće sto godina od rođenja kultnog italijanskog reditelja i pisca Pjera Paola Pazolinija, i četrdeset godina od smrti nemačkog velikana, reditelja Rajnera Vernera Fasbindera.

Tokom sedam festivalskih dana biće prikazano četrnaest filmova, među kojima je i pet premijernih projekcija.
Festival u ponedeljak, 12. septembra u 18 časova, premijerno otvara domaći dokumentarni film „Borba koja traje“, u režiji Aleksandra Nikolića.

Ovaj dokumentarac prikazuje istoriju epidemije HIV-a u Srbiji, personalizujući je putem životnih priča i ispovesti sagovornika koji žive sa HIV-om.

Film oslikava istorijske promene i razvoj epidemije, i govori o društvenoj panici i stigmi koja se obrušava na obolele od HIV-a, a posle projekcije biće organizovan razgovor sa autorom.

U utorak, 13. septembra, premijerno će biti prikazana dva švedska nagrađivana igrana filma.

„Nešto mora da se slomi“ u režiji Ester Martin Bergsmark, koji govori o strasnoj ljubavi između Sebastijana koji želi da bude žena i Andreasa koji nije gej, i „Moj otac Marijana“ Martena Klingberga, koji prati sveštenika iz malog grada koji odlučuje da nastavak svog života živi kao Marijana.

Petak, 16. septembar rezervisan je za svetsku premijeru slovenačkog dokumentarca „LGBT_SLO_1984“, u režiji Borisa Petkoviča.
Film prati rađanje slovenačke LGBT scene 1984. godine, kada je organizovan Magnus gej kulturni festival, a u okviru njega i prvi LGBT filmski festival u Evropi.

Posle projekcije biće organizovan razgovor sa autorima ovog dokumentarca, Borisom Petkovičem, Suzanom Tratnik i Romanom Kuharom, kao i sagovornikom u filmu, aktivistom Kurtom Kricklerom iz Beča, a tema razgovora biće proširena i na istoriju razvoja LGBT scene u republikama bivše SFRJ.

Vikend, 17. i 18. septembar, rezervisani su za projekcije filmova Pjera Paola Pazolinija – „Cvet 1001 noći“ (1974), „Teorema“ (1968), „Kenterberijske priče“ (1972), „Salo“, „120 dana Sodome“ (1975).

Pazolini je snimio više od dvadeset filmova za koje je nagrađen Zlatnim i Srebrnim medvedom u Berlinu, nominovan za Zlatnu palmu u Kanu i Zlatnog medveda u Veneciji, a svirepo je ubijen 1975, u 52. godini života.

Pred publikom će biti i američki filmovi „Filadelfija“ (1993), Džonatana Deme, „Ružičasti narcis“ (1971) Džejmsa Bidguda koji do sada nije prikazan u Srbiji, „Ponoćni kauboj“ (1969) Džona Šlesingera.

Tu si nemački filmovi „Kerel“ (1982) Rajnera Vernera Fasbindera, i „Posledica“ (1977) Volfganga Petersena.

Treći Merlinka klasik film festival prikazaće i film „Parada“ Srđana Dragojevića iz 2011. godine.

 

Festival je organizovan uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Jugoslovenske kinoteke, Gete instituta, Italijanskim kulturnim centrom, Švedskog filmskog instituta i Švedskom ambasadom u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari