Izložba „Intervju sa Pazolinijem“ Davidea Tofola 1Foto: Promo

Povodom stogodišnjice rođenja pisca i režisera Pjera Paola Pazolinija (Bolonja, 5. mart 1922 – Rim, 2. novembar 1975), Ambasada Italije u Beogradu, Italijanski institut za kulturu u Beogradu i udruženje Viva Comix predstavljaju izložbu „Intervju sa Pazolinijem“ Davidea Tofola.

Otvaranje, kom će prisustvovati umetnik Davide Tofolo i kustoskinja Paola Bristot, održaće se u sredu, 18. maja u 18 sati u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu.

Izložba će biti otvorena do 17. juna.

Biće izloženo preko 70 strip tabli iz istoimene grafičke novele – poznate i kao „Pazolini“ u izdanju izdavačke kuće Rizzoli Lizard iz 2015. godine – koju je furlanski autor realizovao 2002. godine i koja je osim na italijanskom, objavljena na francuskom i španskom jeziku. Pored toga, biće predstavljeni i crteži koje je Davide Tofolo realizovao povodom performansa Pazolini, Susret, kao i naslovne strane različitih izdanja ovog dela.

U knjizi, Davide Tofolo započinje imaginarni razgovor sa Pazolinijevim alter egom (dvojnikom, možda duhom): reči koje izgovara Pazolini u ovom stripu zaista potiču iz eseja, intervjua, autentičnih govora ovog intelektualca, čime je stvoren originalni, primamljivi uvod u njegovo kritičko razmišljanje i esejistiku.

Ovaj izložbeni projekat osmislila je Paola Bristot, profesorka na Akademiji lepih umetnosti u Veneciji i predsednica udruženja Viva Comix.

„Pazolini je – objašnjava kustoskinja – voleo stripove i u svom umetničkom istraživanju iskoristio ih je za scenario storiborda za film „La terra vista dalla luna“. Za jednog autora poput Davidea Tofola koji crta stripove ovo je prva „karika“ od koje treba krenuti kako bi se razumeo ovaj furlanski pesnik. Odluka da stvori lik g. Pazolinija, koji se ponaša i pre svega govori kao furlanski pesnik, predstavlja romaneskno rešenje koje mu dopušta da nastavi i dalje aktuelnu priču i da ostane dosledan. Radi se o temama koje je Pjer Paolo Pazolini obrađivao sa velikom bistrinom intelekta i pesničkom prosvetljenošću: složen odnos sa ocem, sa državom, ali i njegova strast prema filmu, prema oblicima jednog grada i jednog naroda čijoj se staroj i originalnoj lepoti divio. Čini se da između prošlosti i sadašnjosti nema velike razlike i mnogi problemi o kojima Pazolini govori ostaju nerešeni: homologacija, sistemi autoritarnog uređenja i spektakularizacije kulture i komunikacije. To su neki od aspekata koji su zaslužni za veliku popularnost ove grafičke novele koja će nam na izložbi kroz strip table pružiti priliku da uživamo u snazi crteža. Strip table ističu upečatljive Pazolinijeve portrete, ali i pejzaže najznačajnijih mesta u kojima je živeo, kao što su furlanski predeli, univerzitetski centar Bolonje, okolina Rima. Crteži Davidea Tofola predstavljaju analizu ovog izuzetnog furlanskog pesnika i intelektualca kroz oči i pero jednog savremenog strip autora koji uspeva da ga predstavi sa originalnom maštovitošću, koja je i verna i upečatljiva.“

Ovu izložbu organizuje Ministarstvo spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije i predstavlja je u Italijanskim institutima za kulturu širom sveta. Reč je o jednom u nizu događaja posvećenih stogodišnjici rođenja jednog od najvećih intelektualaca XX veka, Pjera Paola Pazolinija, i njegovoj svestranoj genijalnosti. Pisac, novinar i esejista, dramaturg, režiser i filmski scenarista, ali i prevodilac i slikar, Pazolini je za sobom ostavio raznoliko i raznovrsno, ponekad kontroverzno stvaralaštvo koje je uvek verni svedok društvenih i kulturnih promena u Italiji u periodu nakon Drugog svetskog rata.

Značaj ovog jubileja potvrđuje i priznanje organizacije UNESCO: 11. novembra prošle godine, u okviru 41. Generalne konferencije, ova organizacija je odobrila da se obeležavanje stogodišnjice rođenja Pjera Paola Pazolinija uvrsti u Program godišnjica 2022-2023, i na taj način se pridružila ovom obeležavanju.

O umetniku:

Davide Tofolo, rođen u Pordenoneu 1965. godine, jedan je od najznačajnijih autora grafičke novele u Italiji. Autor je knjiga „Carnera“ „Pasolini“, „Il Re Bianco“, „Il Cammino della Cumbia“, „Graphic Novel is Dead“ i nedavno „L’ultimo vecchio sulla terra“, rađene prema tekstovima rimskog umetnika i pesnika Rema Remotija. Takođe je i autor serijala knjiga „Cinque Allegri Ragazzi Morti”, veoma poznat kao vokal i gitarista indi sastava Tre Allegri Ragazzi Morti a sa Enrikom Moltenijem i Lukom Maseronijem osnovao je diskografsku kuću La Tempesta Dischi koja je producirala i objavila radove mnogih nezavisnih italijanskih muzičara. Publici je poznat po svom zaštitnom znaku – maski u obliku lobanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari