"Sećaš li se tog jugoslovenskog filma": U Jugoslovenskoj kinoteci otvorena izložba plakata 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Izložba čehoslovačkih plakata jugoslovenskih filmova od šezdesetih do osamdesetih godina 20. veka, pod nazivom „Sećaš li se tog jugoslovenskog filma“, otvorena je večeras u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu.

Autori izložbe su istoričarka filma Marie Barešova i istoričar Ondrej Vojtehovski.

Ambasador Češke u Srbiji Tomaš Kuhta rekao je da je izloženo 36 odabranih plakata jugoslovenskih filmova.

„Jugoslovenski filmovi i umetnost uopšte u Čehoslovačkoj bili su veoma dobro prihvaćeni, a filmski plakati su rađeni sa posebnom pažnjom. Njihovi autori su bili istaknuti umetnici“, istakao je Kuhta.

On je rekao da je postojalo posebno odeljenje koje se bavilo izradom plakata i slogana za filmove.

Prema njegovim rečima, autori plakata su imali svu umetničku slobodu prilikom njihove izrade, tako da se neretko dešavalo da plakat ne odražava sadržaj filma.

"Sećaš li se tog jugoslovenskog filma": U Jugoslovenskoj kinoteci otvorena izložba plakata 2
Foto: FoNet/Zoran Mrđa

„Umetnici su često bili inspirisani samo nazivom ili nekim detaljem. Ovi plakati su posebno interesantni, jer nisu samo puka najava filma, već potpuno samostalna i nezavisna umetnička dela“, naveo je Kuhta.

On je Istakao da je izložba upriličena povodom predsedavanja Češke Evropskom unijom.

Barešova je kazala da 36 izloženih plakata predstavlja raznovrsne filmove, dominantne umetničke pristupe i značajne umetnike koji su učestvovali u dizajnu plakata.

„Skoro polovina prikazivanih filmova nastala je u šezdesetim godinama prošlog veka.To je bio period kada je umetnički nivo plakata porastao. Distributer filmova davao je posao izvanrednim umetnicima, a sadržaj plakata nije bio regulisan nikakvim smernicama“, ukazala je Barešova.

Ona je navela da su šezdesete godine donele liberalizaciju i razvoj umetničke scene i da je u tom periodu filmski plakat postao osobeno umetničko delo.

„U periodu od kraja Drugog svetskog rata, do kraja Jugoslavije, Čehoslovačka je kupila više od 200 jugoslovenskih dugometražnih filmova, a skoro polovina je iz šezdesetih godina, a ovde možete da vidite primere modernističkih filmova reditelja Živojina Pavlovića, Dušana Makavejeva i Aleksandra Petrovića“, rekla je ona.

Berešova je ukazala i na činjenicu da, suprotno pristupu koji je bio dominantan u Holivudu, na čehoslovačkim plakatima nema likova glavnih glumaca.

Izložba će biti otvorena do 26. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.