Sedam decenija od smrti Žanke Stokić

Ostavite komentar


  1. Sad je svaka saradnja sa okupatorima pohvalna, a ne samo oproštena. Neka se vrti svet.

  2. E sad zamislite Eleonoru Duse ili Saru Bernar kako 8 godina čiste ulice Rima tj. Pariza….
    Vlast se smilovala posle dve godina "čišćenja ulica po Beogradu" da je pomiluje…
    Kad postoji apsolutna vlast i kad se vlada HIROM to tako izgleda u praksi!
    Volter je prvi pokušao da pokaže kako je došlo do izvitoperenja značenja reči "despot“. Rečju „despotes“, kaže Volter, „Grci, a zatim Rimljani, označavali su oca porodice. Despotikus nikada nije postojao u latinskom jeziku. Početkom 15. veka Vizantincima je palo na pamet da rečju despot počnu da nazivaju veoma slabe vladare, koji su zavisili od turske vlasti, tj. srpske i vlaške vladare, na koje su gledali kao na kućne gospodare. Mi danas nazivamo despotom turskog, kineskog cara, i za tu titulu vezujemo predstavu o nečem okrutnom… To je vladar koji vlada hirom, dvorjani pred njim padaju na kolena, a on, da bi se zabavio, naređuje svojoj telesnoj gardi da udave sve one koji su desno od njega, a nabije na kolac sve one koji su sa leve strane“.

  3. Наравно, пошто су све власти после 5. октобра 2000 биле или комесарске управе директно постављене од стране окупатора, или су севилно сарађивале са окупатором на штету народа.

  4. Neki današnji srpski glumci podržavaju diktaturu, a da o tome ne zavisi da li će im ostati glava na ramenima.
    Njima današnji i ultra kvazilevičari i mega turbo patriote ne zameraju, a za Žanku u doba okupacije, kad se moglo očas posla otiću u večna lovišta, drvlje i kamenje.

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Andrej Josifovski Pijanista, arhitekta i vizuelni umetnik

Danas čitam danas, da se ne bih osvrtao sutra.