Slavni iranski reditelj Džafar Panahi u zatvoru Evin, gde će "odležati" šest godina zbog angažmana protiv autoritarnog režima 1Foto: EPA/SOEREN STACHE

Zbog propagande protiv režima, presudom iranskog suda, jedan od najznačajnijih iranskih reditelja koji je kinematografiju svoje zemlje proslavio u svetu osvajajajući brojne nagrade na najvećim festivalima, poslat je u pritvorski centar Evin na izdržavanje zatvorske kazne, javljaju danas svetski mediji

Jednog od najznačajnijih iranskih reditelja koji je kinematografiju svoje zemlje proslavio u svetu osvajajajući brojne nagrade na najvećim festivalima, Džafara Panahij, presudom iranskog suda osuđen je na izdržavanje zatvorske kazne u trajanju od šest godina, javljaju danas svetski mediji.

„Džafar Panahi je umetnik disident, on je 2010. godine osuđen na šest godina zatvora, dvadesetogdišnju zabranu režiranja filmova i pisanja filmskih scenarija, putovanja i obraćanja u medijima, i zbog propagande protiv režima poslat je u pritvorski centar Evin na izdržavanje kazne“, objavio je portparol iranskog pravosuđa Masud Setaješi, prenosi AP.

 

 

Kako je Panahiju u protekloj deceniji bilo zabranjeno da putuje on nije napuštao zemlju, ali je i dalje snimao filmove koji su stizali na najveće svetske festivale i osvajali nagrade, poput ostvarenja „Taksi“, koji je na Berlinalu 2015. dobio Zlatnog medveda za najbolji film, ili drame „Tri lica“, kojom je 2018. u Kanu osvojio nagradu za najbolji scenario.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari