Šesti Boljšoj festival od 14. do 17. jula na Mećavniku 1

Šesti festival ruske muzike „Boljšoj“ uz podršku kompanije „Gasprom njeft“ održaće se od 14. do 17. jula na Mećavniku.

Festival ruske muzike „Boljšoj“ je zajednički projekat poznatog srpskog režisera Emira Kusturice i kompanije „Gasprom njeft“.

Glavna ideja festivala je da se podrže talenti iz muzičkih škola i akademija iz Srbije, Republike Srpske kao i iz regiona Rusije. Tokom četiri dana mladi muzičari će se takmičiti u veštini izvođenja ruske klasične muzike u dve kategorijama od dve starosne kategorije od 13 – 17 godina i od 18 – 25 godina, za glavnu nagradu festivala Zlatnu matrjošku. Izvođače će ocenjivati ugledni žiri: predsednik žirija Dražan Kosorić, dekan Muzičke akademije Univerziteta Istočno Sarajevo, kao i poznati ruski pijanista Jurij Rozum i profesor Zoran Komadina.

Majstorske kurseve mladim talentima održaće poznati muzičari koji su gosti festivala, dok će pijanista Denis Macuev održati javni čas svim zainteresovanim muzičarima.

Po tradiciji kulturni program festivala „Boljšoj“ obeležiće nastupi zvezda svetskog nivoa. Specijalni gosti festivala 2018. godine biće violinisti Nemanja Radulović, Julijan Rahlin i Roman Simovič i proslavljeni pijanista koga nazivaju naslednikom čuvenog Horovica, Denis Macujev.

Program šestog festivala „Boljšoj“ biće ispunjen prvoklasnom muzikom od ranog jutra do kasne večeri. Kao dopuna takmičarskom programu i večernjim nastupima solista, kao specijalni gosti festivala nastupiće Kamerni orkestar škole muzičkih talenata iz Ćuprije u čast obeležavanja jubileja, 50 godina od osnivanja ove jedinstvene škole, zatim Kvintet Simfonijskog orkestra „Boljšoj“, kao i američki gitarista Geri Lukas koji će jedinstvenim muzičkim stilom ozvučiti nemi film „Šahovska groznica“ Vsevoloda Pudovkina.

Simfonijski orkestar „Boljšoj“ nastupiće pod dirigentskom palicom maestra Srboljuba Dinića. Kao posebno iznenađenje za učesnike i posetioce festivala na Mećavniku, poslednje večeri festivala 17. jula, biće održan koncert grupe „Leb i sol“.

Mi smo se potrudili da jedno brdo dobije najbolje muzičare sveta i da medvedi, vukovi i lisice čuju najbolju muziku. Postoji ta stalna ideja da se manifestacije održavaju na trgovima i u velikim gradovima i ta iluzije je nesnošljiva jer ja mislim da se 60-70 odsto života današnjeg čoveka pretvorio u fikciju. Da li se jedan divan događaj dogodio ispred 300 ili 300.000 ljudi, potpuno je svejedno. Ovo što će čuti ljudi, ali i medvedi na Mećavniku, predstavlja jedan korak ka humanosti, očuvanju životne sredine i održivog života“, izjavio je Emir Kusturica najavljujući šesti Boljšoj festival.

Festival „Boljšoj“ je prošle godine proslavio pet godina postojanja i evo šestu godinu zaredom, festval se ne zaustavlja, već upravo suprotno – postaje još veći i zanimljiiviji. To je danas jedan od najvažnijih događaja u kulturnom životu Srbije. Reč je o zajedničkom projektu srpskog režisera Emira Kusturice i kompanije „Gazpromnjeft“. Osnovna ideja festivala je podrška mladim talenatima iz muzičkih škola i akademija. U 2103. godini to su bili muzičari iz Srbije i Republike Srpske koji tek počinju, a u 2015. dolaze i mladi muzičari iz Rusije, da bii se 2018. godine broj ruskih predstavnika povećao sa 7 na 27 učesnika. U takmičarskom programu čestvuju mladi sa teritorije Rusije gde kompanija ima delatnost, iz Jamala, Njenjeckova i Hanti Mansijske oblasti, zatim iz Tjumenske, Omske, Tomske i Orenburske oblasti, kao i iz Moskve. Ova podrška „Gazpromnjefta“ nije iznenađenje ni za koga u Srbiji. Reč je o kompaniji koja je jedan od najvećih stranih investitora u Srbiji i koja posebnu pažnju poklanja podršci socijalnim projektima u zemlji, projektima koji su važni i za Srbiju i za Rusiju. Navešću samo neke od njih – obnova ruskog Nekropolja u Beogradu, zatim pomoć u saniranju štete od poplava 2014, podrška u mozaičnom oslikavanju kupole Hrama Svetog Save i naravno – podrška festivalu ruske muzike „Boljšoj“ na Mećavniku. Posebno smo srećni što „Boljšoj“ predstavlja jedinstvenu platformu na kojoj se harmonično prepliću različiti muzički stilovi, na kojoj možete, na istoj sceni, lako upoznati Valerija Gergieva i Denisa Macujeva. Na istoj toj sceni su veoma mladi izvođači i majstori, i svi komuniciraju sa svima. I to je ta posebna energija „Boljšoj“festivala, festivala koji doprinosi kreativnom razvoju mladih muzičkih talenata Srbije i Rusije. Glavni simbol festivala je Matrjoška napravljena u bojama ruske i srpske nacionalne zastave, i predstavlja simbol prijateljstva i ujedinjenja dva naroda – ruskog i srpskog“, izjavila je Sanja Lubardić, predstavnica kompanije „Gasprom njeft“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari