Šetnja zrenjaninskim muzejem sa kustoskinjom Ivanom 1Foto: muzej zrenjanin

U okviru manifestacije “Muzeji za 10” u Narodnom muzeju Zrenjanin, u petak, 20. maja, sa početkom u 18 časova biće održano tematsko vođenje kroz stalnu postavku Umetničkog odeljenja pod nazivom “Ogledalo društva – portretno slikarstvo 19. i 20. veka iz fonda Zbirke likovne umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin”.

Zainteresovane posetioce će kroz postavku voditi Ivana Arađan, kustos-istoričar umetnosti, koordinator Pedagoško-informativne službe.

Prilikom ovog vođenja, posetioci će moći da saznaju koji su tipovi građanskih ili vladarskih portreta bili najčešći u nacionalnom, odnosno zavičajnom slikarstvu u periodu od polovine 19. do polovine 20. veka. Uz analizu portreta, ukazaće se na detalje koji svedoče o statusu i ulozi u društvu portretisanih ličnosti.

Neki od portreta o kojima će biti reč su građanski portreti u stilu bidermajera čiji je autor Konstantin Danil, portreti velikana naše istorije poput Mihajla Pupina, kao i reprezentativni portreti kralja Petra I i kralja Aleksandra I Karađorđevića, koje je naslikao Uroš Predić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari