Zrenjaninski učenici prezentovaće u svojim video formama zavičajno kulturno nasleđe 1Foto: M.P./Danas

Zrenjaninski učenici učestvovaće u interpretaciji zavičajnog kulturnog nasleđa u saradnji sa Narodnim muzejom Zrenjanina, a kratke video forme koje snime biće na popularnim društvenim mrežama.

Projekat „Mali kustosi – velike priče“ pokrenuo je Narodni muzej Zrenjanin i namenjen je mladima, uzrasta od 13 do 19 godina, a za cilj ima njihovo aktivno uključivanje u interpretaciju kulturnog nasleđa.

„Učenici osnovnih i srednjih škola koji u tome učestvuju obišli su stalnu postavku muzeja, a potom birali teme koje će biti fokus njihovog istraživanja i prezentacije u video-formi. Nadamo se da će projekat zaživeti kao redovna programska aktivnost Narodnog muzeja Zrenjanin sa mladima“, objašnjava jedna od autorki projekta Ivana Arađan, viši muzejski pedagog.

Kako dodaje, u prvoj fazi projekta uključili su se učenici osnovnih škola „Vuk Karadžić“ iz Zrenjanina i „Uroš Predić“ iz Orlovata, kao i učenici Srednje poljoprivredne škole, SMŠ „Josif Marinković“ i učenici Zrenjaninske gimnazije.

Učenici su kao teme odabrali fosilne ostatke mamuta koji se čuvaju u okviru Prirodnjačkog odeljenja, zlatovez i kape zlatare iz Etnološkog odeljenja, Legat porodice Varadi, detinjstvo i početak stvaralaštva Uroša Predića, skulpturu „Siročići“ keramičarke Zlate Markov Baranji i slikarstvo Stevana Aleksića.

Završetak projekta se očekuje u decembru, kada će učenici zajedno sa profesionalnim snimateljima i montežerima prirediti šest kratkih video formi u kojima objašnjavaju teme prvenstveno svojim vršnjacima, ali i široj publici.

Autorke projekta su Ivana Arađan, viši muzejski pedagog, i Sanja Vrzić, viši organizator muzejskih aktivnosti.

Projekat je podržan od strane Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari