Siguran put ka Oskarima i holivudski paraziti 1

Dobitnici američkih Oskara biće poznati u noći između nedelje i ponedeljka po evropskom vremenu.

Da li će veče proći u iznenađenjima ili će već poznati favoriti poneti sa sobom zlatne statue, znaće se ubrzo. Najviše nominacija Američke filmske akademije ima „DŽoker“ Toda Filipsa.

Ovaj naslov koji je osvojio Zlatnog lava u Veneciji takmiči se u čak 11 kategorija, a zanimljivo je da je ovo tek drugo ostvarenje o superherojima koje je nominovano za najbolji film.

To je pošlo za rukom još jedino „Crnom panteru“, koji je do „DŽokera“ imao najviše nominacija za Oskara među filmovima ovog žanra, budući da je bio kandidat u šest kategorija.

Ipak, „DŽoker“ teško da će biti prvi film zasnovan na stripu koji će Oskara i osvojiti, a isto se može reći za njegovog reditelja Toda Filipsa.

Ali statua se smeši Hoakinu Finiksu kao naslovnom liku za najbolju glavnu mušku ulogu.

Ovo će biti drugi put da je DŽoker doneo jednom glumcu Oskara, nakon Hita Ledžera, kome je nagrada dodeljena posthumno 2009. godine.

Prvi južnokorejski film nominovan za Oskara „Parazit“ reditelja Bong DŽun Hoa može biti najveće iznenađenje ovogodišnje dodele, budući da se najčešće pominje na listama filmskih kritičara širom angloameričkih medija kao naslov koji najviše zaslužuje glavnu nagradu.

Kanski pobednik već se infiltrirao u bogati holivudski svet, poput njegovih junaka porodice Ki-taek, pa je tako nominovan u još pet kategorija među kojima i za najbolji originalni scenario i najbolju režiju.

Ipak, previše bi bilo očekivati da, kao pomenuti junaci filma, ova društveno-politička satira o klasnim razlikama u potpunosti poremeti dobro uređeni svet filmske industrije, s obzirom na to da se do sada još nije dogodilo da jedan film koji nije snimljen u američkoj produkciji dobije priznanje za najbolji film.

Bong DŽun Ho možda ponese prvog južnokorejskog Oskara u nekoj od drugih kategorija, a gotovo je sigurno da će to biti iz kategorije za najbolji strani film, jer se isto dogodilo na dodeli Zlatnih globusa, Nagrada američke kritike i priznanjima BAFTA.

Glavni favoriti za nagradu najbolji film je naslov „1917“ – ratna drama snimljena u jednom kadru, čiju režiju potpisuje Sem Mendes.

Ova priča iz Prvog svetskog rata o dva mlada britanska vojnika na gotovo nemogućoj misiji ima čak deset nominacija, što je za Sema Mendesa i njegove filmove uobičajna pojava, budući da je još njegov debitantski naslov „Američka lepota“ osvojio pet Oskara, uključujući nagrade za najbolji film i najbolju režiju.

S druge strane, „Bilo jednom… u Holivudu“ možda donese slavnom autoru Kventinu Tarantinu prvu statuu u karijeri za najbolju režiju.

On je do sada bio nagrađen dva puta ali za najbolji scenario („Petparačke priče“ i „Oslobođeni Đango“).

Film je nominovan u deset kategorija, među kojima i za najbolji film, a najizvesnije je da će Bred Pit poneti kući Oskara za najbolju mušku sporednu ulogu.

Ovo će biti prvi Oskar u karijeri slavnog glumca, kome se članovi filmske industrije na taj način više odužuju za minuli rad nego što nagrađuju sadašnji uspeh.

Može se reći da se iz istog poštovanja prema dugogodišnjoj karijeri na listi nominovanih za najbolji film našla i gangsterska drama Martina Skorsezea „Irac“.

Istinita priča o čoveku koji je ubio DŽimija Hofu je preduga i predosadna, smatra i publika i kritika, iako u filmu igraju sve same zvezde – Al Paćino, Robert de Niro, Harvi Kajtel, DŽo Peši…

Pa tako Netfliksu ni ove godine neće poći za rukom da dobije glavnu nagradu, i promeni tokove savremene filmske industrije, prenoseći filmove iz bioskopa na male ekrane.

Ova striming platforma, doduše, ima još jedan naslov među nominovanima za najbolji film.

„Bračna priča“ je drama o razvodu kroz koji prolaze dvoje umetnika, a glavni glumci – Adam Drajver i Skarlet DŽohanson nominovani su u svojim kategorijama, kao i maestralna Lora Dern kao advokatica, kojoj se smeši zlatna statua za najbolju sporednu žensku ulogu.

Zanimljivo je da je Skarlet DŽohanson postala jedna od retkih glumica u istoriji Oskara koja je iste godine nominovana u dve kategorije, budući da se nalazi i među kandidatkinjama za najbolju sporednu ulogu za film „Zec DŽodžo“.

Reč je o neobičnoj komediji o nacizmu (koja u nekim delovima podseća na film Gorana Markovića „Tito i ja“), koja je takođe među nominovanima za najbolji film snimljen u 2019. godini.

Tu su još i „Ford protiv Ferarija“, zabavna priča o legendarnom duelu dva giganta na trci 24 časa Le Mana iz 1966. godine, kao i „Male žene“ zasnovan na klasiku američke književnosti Luize Mej Alkot.

Poslednji naslov režirala je Greta Grevig, koja se nije našla među nominovanim rediteljima, čime je Američka akademija pokazala da se neke stvari još uvek ne mogu promeniti.

Grevig je inače pre dve godine sa filmom „Bubamara“ postala jedna od samo pet žena koje su nominovane za Oskara u ovoj kategoriji u istoriji dodela američkih nagrada, a jedina je ovo priznanje dobila Ketrin Bigelou.

Da se neke stvari nikad ne menjaju kad je reč o Oskarima pokazuje i Rene Zelveger, koja je među favoritima za najbolju glavnu glumicu za ulogu DŽudi Garland u filmu o životu legendarne holivudske zvezde „DŽudi“.

Dobra maska i biografska priča oduvek su bile siguran put ka zlatnoj statui, a sve postaje dodatno zabavno imajući u vidu da prava DŽudi Garland nikada nije osvojila ovo priznanje.

Takođe i ove godine nema glumaca tamne boje kože među nominovanima. Jedini izuzetak je Sintija Erivo, nominovana za film „Harijete“.

A da Holivudom i dalje vladaju beli muškarci pokazuje i prosek godina nominovanih za najbolju glavnu mušku ulogu – najmlađi je pomenuti Bred Pit sa 56, a najstariji Entoni Hopkins sa 82 godine.

Ovogodišnja dodela biće održana u Dolbi teatru u Los Anđelesu. Neće imati jednog voditelja programa, budući da su organizatori ocenili da je prethodna dodela odlično funkcionisala, pa će tako biti i ovaj put.

Oskara za najbolji film, glavnu nagradu američke Akademije filmskih umetnosti, prošle godine osvojilo je ostvarenje „Zelena knjiga“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari