Kako se biraju nominovani za Oskara? 1Foto: EPA/ SILAS STEIN (Arhiva)

Ovogodišnja dodela Oskara zakazana je za 10. februar, a kao i prošle godine, ceremonija će se održati bez ,,domaćina’’.

Iza glamuroznog događaja koji pravi filmofili sa nestrpljenjem prate krije se ne tako jednostavan izborni proces, gotovo nalik na one političke.

Akademija filmskih nauka i umetnosti broji između 7.000 i 9.000 članova širom sveta, a broj članova se iz godine u godinu menja. Svako ko je dobio Oskara ili bio nominovan dobija poziv da se pridruži Akademiji, a potencijalni novi članovi su i oni koje predlože najmanje dvoje koji su već članovi Akademije.

Kada su u pitanju kriterijumi za izbor članova, scenaristi, producenti i režiseri moraju imati potpisana najmanje dva filma, dok glumci moraju imati najamnje tri odigrane uloge. Kandidati iz vizuelnih grana kao što je fotografija i slično, moraju biti aktivni u svojoj oblasti određen niz godina.

Sistem je osmišljen tako da je Akademija podeljena na ogranke- za glumce, režisere, scenariste… Svaki član Akademije može pripadati samo jednom ogranku i svaki ogranak glasa za one iz svoje kategorije, što znači da ogranak za glumce odlučuje o nominacijama za glumce, režiseri za režisere i tako dalje.

Jedina kategorija u kojoj svi članovi Akademije mogu da glasaju je kategorija za najbolji film.

Svaki član Akademije glasa tako što sastavlja listu od pet kandidata (osim kada je u pitanju kategorija za najbolji film kada se sastavlja lista od 10 kandidata) tako da na prvo mesto stavi svog najvećeg favorita, bez ponavljanja imena na preostalim pozicijama.

Za svaku kategoriju utvrđuje se broj glasova („magic number“) neophodan da bi neko bio nominovan za Oskara, a on se dobija tako što se ukupan broj pristiglih glasačkih listića sa predlozima članova Akademije podeli sa brojem nominacija u jednoj kategoriji sabranim sa brojem jedan.

To znači da ako je za kategoriju glavnog glumca pristiglo 900 glasačkih listića, taj broj (900) biće podeljen sa pet (broj glumaca koji se nominuje u kategoriji za najboljeg glumca svake godine) plus jedan. Dakle, 900 ćemo podeliti sa 6 i dobiti 150. To znači da je „magični broj“ koji glumac treba da dostigne da bi bio nominovan 150.

Svi glasački listići razvrstani su na različite gomile na osnovu prvog izbora svakog člana, odnosno na osnovu toga koji glumac/glumica/film se nalaze na prvom mestu na listiću. Tako će, na primer, na jednoj gomili biti svi listići popunjeni tako da se na prvom mestu nalazi ime Hoakina Finiksa, na drugoj gomili će biti listići na kojima je prvo ime Antonio Banderas i tako dalje.

Nakon što je prvi kandidat određen, svi listići na kojima je bio na prvom mestu se poništavaju i ne ulaze u dalje brojanje. Glumac koji se najmanji broj puta našao na prvom mestu glasačkih listića se potom eliminiše, a listići sa njegove gomile se raspoređuju na osnovu imena koje je upisano na drugom mestu listića. Dakle, ako je najmanja gomila listića na kojima je prvo ime Antonio Banderas, on će biti eliminisan, a ti listići biće raspoređeni na druge gomile na osnovu drugog imena upisanog na „Banderasovim listićima“.

Ovakav proces nastavlja se sve dok se ne dođe do konačnih kandidata za nominovanje, i važi za sve kategorije.

Završna faza izbora dobitnika dosta je jednostavnija. Sada svi članovi Akademije imaju na raspolaganju po jedan glas za svaku kategoriju. Dakle, svako od njih bira jedan film/ glumicu/glumca i tako dalje od onih nominovanih.  Kada se ti glasovi na kraju saberu, dobitnik može biti samo jedan, i to onaj sa najvećim  brojem glasova.

Akademija ima stroga pravila kad je reč o tome koji filmovi uopšte mogu biti nominovani. Da bi film ispunio određene kriterijume mora biti duži od 40 minuta i mora biti na repertoarima određenih bioskopa u Los Anđelesu i okrugu najmanje sedam dana. Takođe, filmovi koji se premijerno prikažu na televiziji ili internetu nisu prihvatljivi.

Izvor: Erudita.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari