Šik šajkača - kreativna instalacija Zagorke Stojanović u kragujevačkoj „Kući Đure Jakšića” 1Foto: Zagorka Stojanović

Večeras, u 19 sati u Galeriji biblioteke u „Kući Đure Jakšića” (Karađorđeva 36) biće otvorena izložba Zagorke Stojanović „O šik šajkači – kreativna instalacija”.

Zagorka Stojanović (Beograd, 1939) beogradska je samostalna umetnica, u slikarskom svetu poznata više od pet decenija, kao tapiserist, kostimograf, scenograf, ilustrator i modni kreator.

Od svega čime se bavila najviše voli tkanje tapiserija i odevnih predmeta, pa Zagorka često za sebe kaže da je „tkalja koja je završila akademiju za primenjene umetnosti”.

Član je ULUPUDS-a i Udruženja filmskih radnika. Do sada je izlagala ne preko šezdeset kolektivnik i preko trideset samostalnih, a osnovala je Tkački dvor gde stvara svoje kreacije u samoći seoske kuće u Rakarima, uz koje se kako ona to kaže „igra”.

Zagorka je izlagala svoje šik šajkače na više mesta, prošle godine u Galeriji Narodnog muzeja Valjevo.

„Kapu narod poredi sa nebeskim svodom (kapa nebeska) a šajkaču sa prevrnutom šajkom (sunčevom barkom). U srpskoj mitologiji kapa je starija od glave i zamena je za čoveka. Srbin hoće sve da radi pod kapom, čak i decu da pravi ali neće dve stvari: da se krsti i da jede”, rekla je Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari