Svečano otvoren “Synergy” 1FOTO – Ventilator (promo)

Premijernom izvedbom predstave ’’Ventilator’’ koja je rađena u koprodukciji Novosadskog pozorišta i Gledališča Koper u Sloveniji, sinoć je u Novom Sadu zvanično otvoren drugi po redu pozorišni festival jezičkih manjina sveta „Sinergy“.

On će u Novosadskom pozorištu trajati do 12. novembra, što prema rečima direktora te institucije Valentina Vencela, daje priliku da ljubitelji pozorišta vide one pozorišne trupe koje se u svojim sredinama, na manjinskom jeziku, bave malim čovekom zatečenim u svetu velikih  sukoba.

Pozdravne reči ispred Grada Novog Sada uputio je pomoćnik gradonačelnika Aleksandar Petrović, dok je festival zvanično otvorio pozorišni doajen i dramaturg Miroslav Miki Radonjić, koji je ovom prilikom naglasio da uspešna saradnja ne malih pozorišta daleko izvan naših granica su došle u onu nežnu fazu, kada se lako ostvaruje novosadski pozorišni dijalog.

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević, poručila je da će i u svim narednim festivalima resorni sekretarijat biti pouzdan partner u njegovoj realizaciji.

„Veliko je zadovoljstvo biti deo ovog velikog međunarodnog pozorišnog festivala, koji je doveo Evropu i svet u Novi Sad i to bogatstvo, koje u sličnostima pokazuje različitosti je od neprocenjivog značaja”, rekla je Milošević

Ovogodišnji „Synergy“ dovodi nekoliko izvrsnih trupa, koje se u svojim sredinama, na manjinskom jeziku i na pozorišan način, bave malim čovekom zatečenim u velikom svetu, sa ljubavnim, identitetskim, socijalnim, jezičkim, političkim i svim drugim problemima koje zapravo, ispostavi se, ima svako od nas. Tokom festival biće upriličena i dvodnevna konferencija na kojoj će biti formirana Asocijacija manjinskih teatara sveta. Festival Synergy deo je projekta „Novi Sad – evropska prestonica kulture 2021“.

 

Program festivala

Da podsetimo, po programu festival danas na istoj sceni publici će se predstaviti Slovensko stalno gledališče iz Trsta (Italija) sa predstavom ’’Lepi dani u Aranhuezu’’ i Srpsko pozorište iz Budimpešte (Mađarska) sa predstavom ’’Avala ekspres’’. Rusi iz Izraela iz pozorišta TMG Šaula Tiktinera iz Tel Aviva (Izrael) nastupiće 7. novembra sa predstavom ’’Poslednji let – ispovest umetnika’’, a 8. novembra novosadskoj publici predstaviće se Tatari iz Rusije iz Buinskog državnog dramskog teatra sa predstavom ’’Prosci’’.

U Galeriji Matice srpske 9. novembra biće izveden performans Marina Abramović na rumunskom ’’Marina i Ulaj’’ iz Bukurešta (Rumunija), a na Velikoj sceni Novosadskog pozorišta Ksenija Prohaska izvešće monodramu ’’Marlen Ditrih’’ na italijanskom. U Novosadskom pozorištu 10. novembra nastupiće i Jermeni iz Turske iz istanbulskog Pozorišta Hangardz sa predstavom ’’Nađimo jedni druge, to je ono što nemamo’’, a sledećeg dana Novosađani će imati priliku da vide predstavu Pozorišta Aron Tamaši ’’Alisa’’, koju izvode Mađari iz grada Sveti Đorđe (Rumunija).

Čast da u Novosadskom pozorištu zatvore Festival pripala je Mađarima iz Ukrajine, odnosno Narodnom pozorištu Ilješ Đula iz Beregova, koji će izvesti predstavu ’’Zoltan ponovo sahranjen’’.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari