"Sitnice koje život znače", omaž Branku Cvejiću, večeras premijerno na 18. festivalu Purgatorije u Tivtu 1Foto promo/NP Beograd

I pre same premijere, iz najtužnijeg razloga, „Sitnice koje život znače“ došle su u žižu regionalne kulturne javnosti i zauvek dobile jedno simbolično i nostalgično obeležje – lik Čezarea, glavnog junaka, trebalo je da igra Branko Cvejić, koji je preminuo 26. jula, samo sedamnaest dana pre premijere, i ova predstava je omaž legendarnom glumcu, istaknuto je na konferenciji za novinare u Tivtu

Posle velikog uspeha predstave „Pokojnik“, u režiji Egona Savina (koprodukcija Crnogorskog narodnog pozorišta u Podgorici i Centra za kulturu Tivat), koja je pre desetak večeri premijerno izvedena na 18. Purgatorijama, ovaj međunarodni Festival mediteranskog teatra u Tivtu nastavlja program još jednom velikom premijerom.

Na sceni Atrijum Buća – Luković, pred publikom će večeras biti „Sitnice koje život znače“, u režiji Andreja Nosova, inscenacija istoimenog bestselera Lorenca Maronea, jednog od najpopularnijih italijanskih pisaca današnjice.

Ovaj uzbudljiv, duhovit i crnohumorni roman po kojem se u Italiji trenutno snima film, u pozorišnoj verziji pred tivatsku publiku stiže u dramatizaciji Đorđa Kosića, i koprodukciji Narodnog pozorišta u Beogradu, Centra za kulturu Tivat i Beo Arta.

Glavni junak Maroneove priče o prijateljstvu i ljubavi je Čezare, usamljeni cinik koji penzionerske dane provodi mirno, uz alkohol i džangrizanje, u društvu vremešne prostitutke Rosane.

Nikada nije preterano mario za ljude oko sebe, ali sada, na zalasku života, postaje svestan patnji s kojima se suočavaju njemu bliske osobe: njegova ćerka Katerina ima probleme u braku i to ne želi da prizna, sin Dante je gej, i nikada mu to nije rekao.

Tu su i stara „mačkarka“ koju pokušavaju da izbace iz stana, Marino, koji već godinama nije izašao napolje, Ema, prelepa mlada žena na čijem se licu povremeno vide modrice.

Dirnut njenom patnjom, Čezare će shvatiti da je vreme za korenite promene u njegovom životu, i ovaj sebični namćor počeće da otkriva sitnice koje život znače.. .

Lik Čezarea na sceni oživeće Mladen Andrejević, a u ulogama Maroneovih junaka videćemo i Nelu Mihailović (Rosana), Vanju Ejdus (Katerina), Dušana Matejića (Dante), Ninu Nešković (Ema) i Radeta Ćosića (Leo)…

Scenografiju potpisuje Dejan Todorović, kostime Selena Orb, muziku Draško Adžić, scenski pokret Marija Milenković.
Saradnici na predstavi su Aleksandra Lozanović (pomoćnik reditelja), Marija Kovačević (izvršni producent), Sanja Ugrinić Mimica (inspicijent) i Gordana Perovski (sufler).

Posle tri premijerne večeri na tivatskim Purgatorijama (12, 13. i 14. avgusta), „Sitnice koje život znače“ biće izvedene 2. septembra na 9. festivalu Novi Tvrđava Teatar“ u „Vili Stanković“ u Čortanovcima, a potom sledi beogradska premijera na sceni Narodnog pozorišta „Raša Plaović“, koja je zakazana za oktobar.

Ova predstava u režiji Andreja Nosova, iz najtužnijeg razloga, i pre same premijere došla je u žižu javnosti i dobila jedno simbolično i vrlo nostalgično obeležje koje će je zauvek pratiti – probe za lik Čezarea započeo je Branko Cvejić.

 

 

Kako je tada izjavljivao, ovoj ulozi se jako radovao, zavoleo je Čezarea od prvog čitanja teksta, i smatrao je da je on na neki način, kruna njegove poznije pozorišne karijere.

Našem legendarnom glumcu pozlilo je upravo na probama za ovu predstavu, a preminuo je 26. jula, samo sedamnaest dana pre premijere.

„Tema predstave je kako živimo jedni sa drugima, da li zapravo u tim najbliskijim najintimnijim odnosima zaboravimo da kažemo hvala, kao i pitanje starosti koje je jedna dosta luksuzna tema. Ova pitanja još više značaja dobijaju u aktuelnom društvu gde ljudi više pažnje poklanjanju savremenoj tehnologiji i virtuelnim druženjima, nego pravom životu jednih sa drugima. Vremenom smo izgubili tu stalnu potrebu da budemo bliski, to je nekako pretvoreno u jedan udaljeni život, bez kontakta među ljudima“, izjavio je Andrej Nosov na konferenciji za novinare povodom premijere.

Reditelj je podsetio na tragičan odlazak Branka Cvejića, i posebno se zahvalio Mladenu Andrejeviću, koji se prihvatio vrlo nezahvalnog zadatka da u takvom trenutku „preuzme“ ulogu Čezarea i „uskoči“ u predstavu.

Prema rečima Borisa Miškovića, u ime Beo Art produkcije, „Sitnice koje život znače“ trebalo bi da budu omaž pokojnom legendarnom glumcu i prijatelju Branku Cvejiću.

„Izuzetno se radujem što je došao dan da se predstava pojavi pred publikom, jer ovaj komad ima itekako puno smisla sa našim životima I našim karakterima“, rekao je Mišković.

I za Mladena Andrejevića, kako je izjavio, uloga u koju je sticajem okolnosti, neplanirano ušao, na kraju je poslužila da oda svojevrstan omaž svom preminulom kolegi Branku Cvejiću.

„Situacija je bila takva – znate da je neko drugi to počeo, a vi niste bili u planu. Ali, to se dešava u pozorištu i životu. Takav je život. Ja sam poznavao pokojnog Cveju, dugo smo se znali. I imam neki osećaj da ovo sada posvećujem njemu, rekao je Andrijević.

Za Vanju Ejdus, „Sitnice koje život znače“ su topla i nežna ljudska priča u kojoj će svako pronaći nešto što se njega lično tiče, a prema rečima direktorke Centra za kulturu Tivat Dijana Sindik, to je komad o svjevrsnoj nemogućosti življenja u istini.

„Kada dođemo u neke godine, uvek postoji ta “druga strana medalje”, odnosno nezadovoljstva koje neko nosi u svom životu“, istakla je Sindik.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari