Skup autora iz deset zemalja 1Foto: Facebook

Dvanaesti Međunarodni novosadski književni festival počeo je danas i trajaće do četvrtka, 31. avgusta. Ove godine okuplja oko 20 stranih i više od 30 domaćih pisaca, 15 prevodilaca i 30 muzičara.

Učestvovaće pisci iz Engleske, Francuske, Nemačke, Rusije, Poljske, Italije, Mađarske, Rumunije, Danske, Slovačke i drugih zemalja, a gost festivala je Švedska. Švedska poezija danas će biti predstavljena u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu, a biće objavljena i Antologija savremene švedske poezije sa delima 12 pesnika u izboru An Lingebrand. Svaki pesnik u antologiji biće predstavljen sa po 10 pesama u prevodu Nikole Perišića, Dejana Kuprešanina, Milene Podolšak i Valentine Klinko Zečević. Tokom četiri dana planirano je više od 30 književnih i muzičkih programa, a reprezentativni izbor autorskih priloga, od poezije do kritičkih radova, biće objavljen u dve sveske „Zlatne grede“. U okviru Festivala dodeljuju se dve nagrade: „Brankova nagrada“ za mlade i Međunarodna nagrada za književnost „Novi Sad“, koja se uručuje istaknutim pesnicima, ili proznim piscima i misliocima književnosti, koji su dali doprinos savremenoj umetničkoj književnosti u svetu i u Srbiji. Programi se odvijaju na Trgu mladenaca, u Biblioteci grada Novog Sada, Svečanoj sali Ogranka SANU u Novom Sadu, klubu „Absolut“, na balkonima u Zmaj Jovinoj, u restoranu „Marina“, u Sremskim Karlovcima, Somboru, Sremskoj Mitrovici.

 

Dodela Brankove nagrade

Danas će u okviru programa u Gradskoj biblioteci u 10 časova biti uručena 57. Brankova nagrada Stevanu Tataloviću, a gost programa biće dobitnik međunarodne nagrade Novi Sad Johan Jensen. Na istoj lokaciji u 18 i 30 časova o švedskoj poeziji govoriće pesnik, kritičar i priređivač iz Švedske An Lingebrandt, a poeziju na srpskom govoriće glumac Srpskog narodnog pozorišta Miodrag Petrović, uz brojne druge učesnike. Današnji program završava se uz čitanje poezije na Trgu mladenaca, a učesnici su iz Engleske, Danske, Rusije, Mađarke, Švedske i naše zemlje.

R. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari