Slađana Milošević, neverovatna životna priča: Rok princeza i ikona novog talasa u Jugoslaviji 1Foto: Stefan Tomasevic/ATAImages

Aleksandra Slađana Milošević, poznatija kao rok princeza, preminula je u 69. godini. Bila je istaknuta pevačica koja je privukla veliku pažnju javnosti od samih početaka svoje karijere osamdesetih godina prošlog veka. Smatra se ikonom novog talasa u Jugoslaviji.

Njen ekscentričan izgled i jasni stavovi često su rušili muzičke i ideološke standarde tog vremena, što je dovodilo do podeljenih reakcija. Iako je njen talenat i originalnost bili prepoznati, bila je izložena brojnim kritikama i napadima, kako verbalnim tako i fizičkim.

Pesmom „Seksi dama“, koju je objavila 1978. godine, postala je prepoznatljiva, ali je politički vrh tadašnje Jugoslavije proglasio tu pesmu simbolom prozapadnjačke kulture i zabranio njeno emitovanje.

Slađana je često bila meta napada i osporavanja, ali i obožavanja.

Jedan od dramatičnih momenata u njenom životu bio je pokušaj samoubistva jednog obožavaoca nakon njenog koncerta u Splitu. Slađana je tada hrabro intervenisala i spasila mu život, ali je taj događaj duboko potresao.

Posle povlačenja iz javnosti zbog ovog incidenta, Slađana se vratila na scenu velikom turnejom po dijaspori. Međutim, njeno predstavljanje u inostranstvu kasnije je zabranjeno, a ona je suočena sa pritiscima i proverama od strane državnih organa.

Njen duet „Princeza“ sa Dado Topićem 1984. godine postao je vanvremenski hit, a i danas se sluša. Numeru su predstavili na  jugoslovenskom izboru za pesmu koja će je predstavljati na Evroviziji. Iako nisu pobedili, „Princeza“ je postala vanvremenski hit koji se i danas sluša. Numera je prevedena i na engleski jezik, pod nazivom „Starlight“.

U poslednjim godinama života, Slađana se suočavala sa zdravstvenim izazovima, uključujući autoimunu bolest Sjogrenov sindrom.

Slađana Milošević, neverovatna životna priča: Rok princeza i ikona novog talasa u Jugoslaviji 2
Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Slađana je izjavila da pati od autoimune bolesti koja se zove Sjorgenov sindrom i da ta bolest prolazi kroz razne cikluse i da je trenutno u jako lošem stanju, pisala je Nova.

Sjogrenov sindrom je hronično, zapaljensko, reumatoidno oboljenje koje se ispoljava suvim okom (xerophthalmia) i suvim ustima (xerostomia). Uzrok nastanka ovih pojava je smanjenje funkcija egzokrinih žlezda. Ovaj sindrom se javlja kao primarno oboljenje i udružen sa nekom od drugih sisitemskih bolesti vezivnog tkiva, najčešće sa sistemskim lupusom ili reumatoidnim artritisom.

Slađana je dobila više desetina nagrada za svoj rad, a 2007. godine dobila je i nacionalnu penziju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari