Uvek je plenila i po ponašanju i po stilu pevanja: Dragan Ilić, jedan od osnivača Generacije 5 povodom odlaska Slađane Milošević 1FOTO Stanislav Milojković

Jedan od osnivača grupe Generacije 5 Dragan Ilić Ilke kaže za Danas da je Slađana Milošević oduvek plenila, da su nastupali zajedno i da su im se neretko ukrštali porodični putevi.

– Mi smo ista generacija. Kada je Generacija 5 počela da svira ona je već imala svoje prve solističke uspehe, čak smo u jednom trenutku nastupali zajedno – Generacija 5 i Slađana Milošević. Imali smo koncerte, što kažu, tu u regionu. Ona je uvek plenila i po ponašanju i po stilu pevanja. Uvek je bila osobena i znalo se da će biti velika zvezda. Meni je čast što sam je poznavao, a nekako su nam se i porodični putevi ukrštali. Njen brat Goran Milošević je bio pevač Generacije 5 i obeležio je to neko vreme, a moj brat Sanja Ilić je pisao za nju puno pesama i jednu od njenih najvećih hitova „Princezu“. Ostaće mi u sećanju kao deo moje mladosti, kao deo mog života koji se nikad neće vratiti a nju ćemo pamtiti za sva vremena, da je nekad na ovim prostorima živela jedna velika pevačka diva- zaključuje Dragan Ilić Ilke.

Aleksandra „Slađana“ Milošević

Slađana Milošević je rođena 3. oktobra 1955. godine u Beogradu.

“U petoj godini je primljena u muzičku školu na odsek klavira, a zatim je prešla na violinu. Sa dvanaest godina okrenula se rok muzici, pevala je i svirala u bas u raznim grupama Nebeska konjica, Epitaf 8, Džentlmeni, Slomljena srca, Juniori i drugim”, piše između ostalog, u petom dopunjenom izdanju kultne „Ex Yu rock enciklopedije” Petra Janjatovića koju je nedavno objavila izdavačka kuća DMD Makart.

Solo karijeru je započela leta 1977. godine kada je sama finansirala objavljivanje singla sa pesmom “Au Au”.

Prvi veći nastup imala je uz pratnju grupe Zdravo na koncertu kod Hajdučke česme, 28. avgusta 1977. godine, ispred Bijelog dugmeta.

Za pesme sa singla “Sexy dama” muziku je pisao Dejan Petković, a tekstove Marina Tucaković.

Njima je promovisala provokativan, erotski stil, što je izazvalo oprečne reakcije javnosti. Na festivalu “Beogradsko proleće ‘78” je izvela pesmu “Simpatija”.

Na debi albumu “Gorim od želje da ubijem noć” pored nje, autori su bili Miki Petkovski (ex Smak), Enco Lesić, Aleksandar Ilić i Aleksandar Milovanović (ex DAG). Tekst za hit “Amsterdam” napisao je Mirko Glišić, a sve ostale Marina Tucaković.

LP su producirali Miki Petkovski i Laza Ristovski, a uz njih su svirali Ipe Ivandić (bubnjevi), Dragan Jovanović (gitara) i Miloš Stojisavljević Cajger (bas). Za koncertnu promociju ploče osnovala je prateći bend Ljudi kroz koji je prošlo mnogo beogradskih muzičara.

Godine 1981. učestvovala je na izboru za “Pesmu Evrovizije” sa pesmom Nenada Pavlovića “Recept za ljubav”.

Na B strani tog singla je pesma “Srećan ti rođendan” Vlade Divljana.

Iste godine je upisala studije veterine i povukla se iz javnosti. Zatim je otišla u Minhen, gde je sa nemačkim muzičarima (bivši članovi sastava Santana, Nina Hagen Band) osnovala grupu Neutral Design.

Objavili su 1983. godine LP “Neutral Design”, a autori muzike su pored nje bili gitarista Brus Verber (Bruce Werber) i Peter Labonti (Peter Labontie).

Uz Slađanu, tekstove su pisali Momčilo Bajagić i Danko Đurić (Papatra), a hit je bila pesma “Miki, Miki”.

Svirala je gitaru i radila produkciju, što je kasnije redovno činila. Ploča je objavljena u Evropi i najbolje je prihvaćena u Švedskoj i Nemačkoj.

U režiji Ademira Kenovića snimila je atraktivan TV šou “Devojčica u svetu čipova” koji je osvojio brojne domaće nagrade, a učestvovao je i na festivalu u Montreu.

Na festivalu “Opatija ‘84.” izvela je pesmu “Samsara” autora Dejana Tričkovića (ex duo Susret) i dobila je nagradu za interpretaciju. Iste godine je u grupi Mama Co Co u kojoj je bio i Dado Topić, svirala gitaru i pevala prateće vokale.

Tada je sa Topićem snimila pesmu “Princeza” i učestvovali su na izboru za “Pesmu Evrovizije”.

Leta 1985. godine učestvovala je u YU Rock Misiji i na snimanju singla “Za milion godina”.

Sledeće godine bila je jedan od organizatora koncerta za pomoć distrofičarima “Ujedinjene snage YU rocka”, održanog na Tašmajdanu.

Na Kolarcu je 1989. godine pevala u delu “Tokata” Igora Gostuškog (ex Duh Nibor).

Iste godine, na otvaranju Bitef teatra izvela je eksperimentalno klasično delo Ognjena Bogdanovića “Night Brother”.

U istom prostoru, uz pomoć Vlade Labata i njegovih akustičnih skulptura, izvela je delo Vuka Kulenovića „Prvi obredni san”.

Godine 1989. preselila se u Los Anđeles, gde je u klubovima svirala sa sastavom Baby Sister, radila u marketinškoj agenciji i kao stockbroker na berzi.

Tokom boravka u Americi organizovala je niz dobrotvornih akcija za ugrožene sa prostora bivše Jugoslavije.

U Beograd se vratila 1995. godine.

Za CD Kornelija Kovača “Moja generacija” (PGP RTB 1996.) otpevala je pesmu “Harmony”, za koju je Kornelije napisao muziku, a ona tekst. Sa bratom Goranom Miloševićem (ex Generacija 5) pevala je duet u pesmi “Jednom će neko” na njegovom disku “Da li misliš još na mene” (PGP RTB 1996.).

CD “Animal Tested” ju je predstavio u žanrovski raznovrsnom raspoloženju.

Bila je kompletan autor, uradila produkciju, svirala gitaru, bas, klavijature i udaraljke. Pevala je na srpskom i engleskom jeziku. Uz nove pesme tu je osvežena verzija ranog hita “Sexy dama”.

U proleće 2002. godine je, obeležavajući 25 godina rada, objavila trostruku kompilaciju “Metamorfoza”. Uz izbor materijala sa njenih ploča, tu su i ranije neobjavljeni snimci.

Za RTS je 2002. godine u Los Anđelesu snimila dokumentarnu seriju od pet epizoda “Muzička industrija Amerike”.

Uradila je 2006. godine dokumentarni film “Nikola Tesla – Inventions”.

Predvodila je asocijaciju “Ars et norma” i organizovala je “Kampanju za bolji svet” sa ciljem razvijanja svesti o značaju kulture i uspostavljanje vladavine prava.

U okviru borbe protiv piraterije komponovala je muziku za pesmu “Osma i deseta zapovest”, a tekst su uz nju napisali Rambo Amadeus i Vudu Popaj.

Sa Jasminom Malešević je napisala knjigu kratkih priča “Adame ne ljuti se” (Draslar partner 2001.)

O položaju žena kroz istoriju pisala je u dvotomnoj knjizi “Muška žena” (Službeni glasnik 2012.)

Vizionarskim radovima Nikole Tesle se bavila u knjizi “Tri projekta Tesla” (Draslar partner 2016.)

U hrvatskoj TV seriji “Crno bijeli svijet” je 2014. godine njen lik tumačila glumica Jelena Gavrilović, a ona je imala kameo ulogu.

Izvor: Iz petog dopunjenog izdanja Ex YU rock enciklopedije Ljubaznošću autora Petra Janjatovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari