Slikar kojima su velikani "skidali kapu" 1

U Internacionalnom umetničkom studiju „Radovan Trnavac Mića“ otvorena je preksinoć izložba crnogorskog umetnika Uroša Toškovića. Postavka „Uroš Tošković – Crteži, slike i objekat“ trajaće narednih mesec dana, izveštava vamedia.rs. Izložbu u „Trnavcu“ otvorio je ambasador Crne Gore u Srbiji Branislav Mićunović.

Slike ovog čuvenog crnogorskog umetnika su drugi put u Valjevu, a za razliku od prethodnog puta kada su slike bile izložene u Modernoj galeriji, Studio Trnavac je ovoga puta omogućio Valjevcima da vide 28 radova ovog umetnika nastalih u periodu od 1950. do 2014. godine. Valjevci mogu videti slike i crteže različitih formata, rađene tehnikama ulje na platnu i kartonu, pastel na platnu i kartonu, kombinovanom tehnikom, tušem i grafitnom olovkom na papiru, temperom na kartonu, kao i jedan objekat rađen od drveta.

– Živeći 20 godina u Parizu, on je poznavao najveće umetnike tog doba, poput Pikasa, Dalija, Sartra, Joneska. Bata Mihailović mi je pričao da je Pikaso hteo da kupi jedan od njegovih crteža, ali mu je Tošković odgovorio – „skup sam ja za tebe“. Petar Omčikus u razgovoru sa Dadom Đurićem ga hvali da je veliki slikar, a Dado odgovara – „ja sam nula za Toškovića“. Kad se pomene njegovo ime, slikari staju mirno, ispričao je Momčilo Moša Todorović na otvaranju izložbe.

Tošković sada ima 88 godina i kritičari za njega pronalaze mesto u samom vrhu slikarstva. Za Toškovića kažu da je osobenjak, ali i genijalac, pa i da su se te dve njegove životne karakteristike oslikane i u njegovim radovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari