Foto: TO Zlatibor

Učešćem umetnika na tom simpozijumu, koji je počeo 9. i završiće se 17. marta, Zlatibor je postao deo projekta pod nazivom „Slikarska duša istoka“ u kome će, kako je saopštila Turistička organizacija Zlatibor, učestvovati umetnici iz čak 20 zemalja.

Radovi koji su nastali na ovogodišnjem simpozijumu biće izloženi u subotu, 16. marta od 18 časova u restoranu „Vendom“ u apartmanskom naselju „Zlatiborski konaci“. Osim toga, dela sa ovogodišnjeg simpozijuma, kao i ona koja su nastala na prethodnim okupljanjima umetnika, biće izložena u sedam galerija u Srbiji, a kako je navedeno, za narednu godinu su ugovorene i izložbe u Bratislavi, Pragu, Minsku i Moskvi.

Učesnici simpozijuma su imali priliku da uživaju u zlatiborskim pejzažima i da posete najlepše atrakcije Zlatibora, poput Stopića pećine, koja je poznata po prirodnom fenomenu – bigrenim kadama, Muzeja Staro selo u Sirogojnu, a posetili su i galeriju samoukog slikara i vajara Vladimira Mitrovića (1953-2016) u Trnavi.

Umetnički simpozijum je organizovalo Udruženje za srpsko-rusku kulturu „SRU Vukadinović“ iz Stanišića, kod Sombora, uz pokroviteljstvo Rada Filipovića, vlasnika restorana „Vendom“. Miloje Rajović, predsednik SO Čajetine, koji je umetnicima poželo dobrodošlicu, najavio je da će sledeće godine biti otvoren Omladinski kulturni centar na Zlatiboru i naveo da se nada da će ta lokalna samouprava preuzeti organizaciju te manifestacije.

Povezani tekstovi