Izložba slika Miodraga Protića biće otvorena u 19 sati u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti i trajaće do 15. novembra, najavljeno je juče na konferenciji za novinare. „Ova izložba je u celini nova u odnosu na sve prethodne, koje su bile u Narodnom muzeju. Sve slike su nove i nisu dosad izlagane u Beogradu.

 Prvi put se mogu videti i neke slike koje su vrlo retko izlagane, tako da ova izložba dopunjava uvide u opus Miodrag Protića i predstavlja svojevrsnu premijeru niza njegovih kapitalnih dela. Izloženo je petnaestak slika nastalih u nekoliko poslednjih godina, kao i slike koje predstavljaju više od pet decenija kontinuiteta umetničkog rada Protića. Razumevanje ovog opusa nije jednostavno, jer nije dovoljno razumeti samo slikarstvo već i sve ostale oblasti kulture. Kompletan Protićev opus je prikazan na ekskluzivan način, tako da će ova izložba biti, čak i za dobre poznavaoce Protićevog slikarstva, znatna dopuna njihovih dosadašnjih saznanja. Protić je čuvao više slika koje je iz više razloga smatrao posebno dragocenim, a koje ovom prilikom sačinjavaju jednu antologiju. U organizaciji ove izložbe je učestvovao Narodni muzej, kao i Muzej primenjene umetnosti, dok je izložbu finansiralo Ministarstvo kulture“, objasnio je Ješa Denegri.

„Odgovor na pitanje kako označiti moju izložbu u Galeriji SANU nalazi se u mojoj poslednjoj trotomnoj knjizi Nojeva barka, koja govori o tome kako slikom zameniti novu viziju života. Privukla me je progresija saznanja umetnika, naučnika, političara, filozofa i umnih ljudi, koji smatraju da se novo stanje može okončati samo nestankom gladi i ratova. Svestan sam da je nova epoha obeležena tehnološkim, a ne humanističkim, odnosno kulturom, a ne idealima. Slika dovršava „nedovršene simbole“ dijalogom s čovekom, odnosno uvodom u kolektivnu svest, tako da stalno živi. Zato nisam mogao prihvatiti da moje slike označavaju ono što jeste, već ono što nije a treba da bude. Inače, slikarstvo je večno, traje od čovekovog pećinskog početka i ide do dna budućnosti“, izjavio je Protić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari