Kada se u galeriji koja nosi ime Nadežde Petrović jedne od najznačajnijih srpskih slikarki iz perioda sa početka XX veka izlože radovi ništa manje znamenite slikarke koja je utrla put nadrealizmu u srpskom slikarstvu, kao što je to učinila Milena Pavlović Barili, onda je nesvakidašnje interesovanje čačanske likovne publike nešto što se naprosto očekuje.

Kada se u galeriji koja nosi ime Nadežde Petrović jedne od najznačajnijih srpskih slikarki iz perioda sa početka XX veka izlože radovi ništa manje znamenite slikarke koja je utrla put nadrealizmu u srpskom slikarstvu, kao što je to učinila Milena Pavlović Barili, onda je nesvakidašnje interesovanje čačanske likovne publike nešto što se naprosto očekuje. Upravo tako je bilo prilikom otvaranja izložbe slika i modnih kreacija u Umetničkoj galeriji Nadežda Petrović u Čačku koja je bila pretesna da primi sve poštovaoce slikarskog dela Milene Pavlović Barili.
Do 18. aprila Čačani će biti u prilici da se osim sa Mileninim slikama upoznaju i sa njenim dizajnerskim radom na plakatime, reklamama i modnim kreacijama, ličnim predmetima, ali i da na slajd projekcijama vide dela koja se nalaze u privatnim zbirkama i nisu dostupna ljubiteljima slikarstva u Srbiji. Izložbu praktično čine dva dela, prvi kojim je obuhvaćen rani period stvaralaštva Milene Pavlović Barilli i takozvana linearna faza koja je obeležila početak njenog umetničkog istraživanja nadrealnog.
Izložba koja je plod saradnje UG Nadežda Petrović i Galerije Barilli u Požarevcu, samo je jedan segment predstavljanja dela Milene Pavlović čačanskoj likovnoj publici. Neposredno posle svečanog otvaranja izložbe u okruženju Mileninih slika, Jelica Milojković, muzejski savetnik galerije Barili, održala je predavanje o znamenitoj slikarki. Za 27. mart planirana je projekcija filma „M. P. Barilli“ Ljubiše Jocića i modna revija na kojoj će biti prikazani modeli izrađeni po Mileninim nacrtima, dok će 17. aprila biti promovisana knjiga Mirjane Mitrović, „Autoportret sa Milenom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari