Slobodno za interpretaciju: Umetnik Petar Aleksić povodom izložbe “Petlja” 1Foto: Stanislav Milojković

Izložba “Petlja”, prva serija tapiserija umetnika Petra Aleksića, uveliko je postavljena u Galeriji Doma omladine Beograda i može se obići do kraja nedelje, 12. marta.

– Postavka je povedena intuitivnom idejom spajanja apstraktnih pejzaža, novih formi kao i svežeg ličnog izraza autora, koji kroz pristup nedefinisanog vizuelnog odredišta, prikazuje fragmente neispričanih priča i složenih prizora mašte – ukazano je povodom koncepta, a Petar, povodom izložbe, kaže da: „Iza svakog rada postiji priča i naracija. Zavisno od toga i tema rada, njegova dinamika i odabir boja“.

Slobodno za interpretaciju: Umetnik Petar Aleksić povodom izložbe “Petlja” 2
Foto: Stanislav Milojković

Sudeći prema rečenici koja najavljuje izložbu „Postoji svet odgovora, izvan petlje“, pretpostavljam da naziv izložbe aludira na mnogo više od tehnike tkanja tapiserije?

– Zapravo je više izložba dobila ime po tipu mašine sa kojom radim, ostale asocijacije su slobodne za interpretaciju, svakako tu ima više slojeva.

Šta je uticalo na tebe da stvoriš dela koja su izložena na ovoj postavci?

– Verujem da me je privukla ta jednostavnost na prvi pogled. Pejzaž kao takav ima jednostavne elemente. Razigravanjem i eksperimentisanjem tu priču produbljujem i unosim svoj umetnički dodir.

Slobodno za interpretaciju: Umetnik Petar Aleksić povodom izložbe “Petlja” 3
Foto: Stanislav Milojković

Kako si se zainteresovao za ovu tehniku stvaranja, koja nije svakidašnja?

– Početkom 2021. godine počinjem sa radom u ovoj tehnici. U tom periodu mi je trebao nov i svež izraz kroz koji bi mogao više da se igram i eksperimentišem.

Da li postoji neki segment iz istorije stvaranja tapiserije koji te je zaintrigirao ili su savremeni tokovi ove umetničke delatnosti poslužili kao inspiracija?

– Istraživao sam razne pravce i periode, mada likovnost koja je meni trebala, morala je od mene samog da krene.

Slobodno za interpretaciju: Umetnik Petar Aleksić povodom izložbe “Petlja” 4
Foto: Stanislav Milojković

Kako biraš oruđe i materijal, s kojim posle praviš radove?

– Verujem da je samo pitanje vremena. Period u kom se nalazim i tehnika koja mi najviše godi i omogućava da dođem do onog što želim.

Kako vidiš razvoj, tačnije iznalaženje novih načina i korišćenje nesvakidašnjih oruđa u stvaranju umetnosti u novom dobu, dok uporedno imamo i narativ da će veštačka inteligencija (AI) preuzeti polje umetnosti?

– Ne verujem da kod može u potpunosti da zameni pokret i izraz jedne umetničke ruke. Mada primetio sam dosta loše digitalne štampe na platnu u poslednje vreme, nikad se ne zna, ha ha. Izgleda da zavisi najviše od ukusa publike.

Kako, kao umetnik, vidiš umetničku scenu Srbije, kao i poziciju kulturnog radnika?

– Raznoliko, šarenoliko i nedevoljno podržano.

Biografija

Petar Aleksić (1996, Beograd) završio je studije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Paralelno sa fakultetom, uređivao je i organizovao program u alternativnom kulturnom centru Kvaka 22. Zbirku poezije “I bajci je došao kraj” zajedno sa Nemanjom Ćirićem izdaje 2021. godine. Izlagao je i učestvovao na brojnim manifestacijama u zemlji i inostranstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari