Šlomo Minc i Vojvođanski simfonijski orkestar spremaju spektakl na Kolarcu 1Foto: Promo

Vojvođanski simfonijski orkestar nastavlja svoju koncertnu sezonu nastupajući sa najvećim umetnicima međunarodne umetničke scene.

Orkestar će na koncertu 29. novembra u 20 časova u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine nastupiti sa Šlomom Mincom, a pod dirigentskom palicom Leopolda Hagera.

Kada je počinjao da uči violinu govorili su da je „čudo od deteta“, a danas nakon pet decenija duge i impresivne karijere, važi za jednog od najvećih virtuoza današnjice.

Šlomo Minc važi za jednog od najboljih violinista našeg doba. Takvu reputaciju stekao je zbog svoje izrazite muzikalnosti, besprekorne tehnike i stilske šarolikosti. Studirao je kod Ilone Feher i Doroti Dilej. Njegov mentor je bio slavni Isak Štern, pa ga svetska javnost priznaje i kao jedinog pravog Šternovog naslednika.

Šlomo Minc svirao je sa najvećim muzičarima i najboljim svetskim orkestrima, kao što su, između ostalih i Mstislav Rostropovič, Pinkas Cukerman, Jicak Perlman, Zubin Mehta, Klaudio Abado, Karlo Marija Đulini, Rikardo Muti, Jurij Temirkanov, Ida Hendel, Berlinska i Bečka filharmonija i orkestri Čikaga, Filadelfije, Los Anđelesa i Njujorka.

S osamnaest godina Minc počinje da nastupa i kao dirigent. Pod njegovom palicom svirali su izvanredni orkestri među kojima su Kraljevska filharmonija iz Londona, Simfonijski orkestar NHK iz Japana i Izraelska filharmonija.

Proslavljeni violinista bio je član žirija na najprestižnijim svetskim takmičenjima muzičara kao što su „Čajkovski“ u Moskvi i „Kraljica Elizabeta“ u Briselu.

Dobitnik je brojnih zavidnih priznanja i nagrada: Premio Internazionale Accademia Musicale Chigiana, Diapason D’Or, Grand Prix du Disque, Gramophone Award, Edison Award i Cremona Music Award.

Na programu je Dvoržakov Koncert za violinu i orkestar u a-molu, op. 53 i Bramsova Simfonija br.2 u D-duru, op. 73.

Koncert se realizuje u saradnji sa Ambasadom Izraela u Beogradu. Ulaznice su u prodaji na biletarnici Kolarčeve zadužbine po ceni od 1.200 i 2.000 dinara, a moguće ih je platiti i onlajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari