Slovenački reditelj Vito Taufer za Danas: Uloga Pastira i probe "Edipa" bili su poslednji angažman Branka Cvejića u Jugoslovenskom dramskom pozorištu 1Foto: Privatna arhiva

Veselio sam se radu s Cvejićem, jako mi se sviđao kao čovek i glumac. Zamišljao sam kako će suptilnim smislom za Sofoklovu ironiju sa Milanom Marićem, Edipom u predstavi, odigrati tragičnu scenu. U njoj Edip, iliti Marić, krvavim batinama natera tvrdoglavog i uplašenog Pastira da mu kaže istinu. Jako sam tužan što nećemo moći da je realizujemo, i što na premijeri ove predstave nećemo gledati Cvejića kao Pastira – kaže Taufer za Danas

 

Nova predstava Jugoslovenskog dramskog pozorišta, veliki projekat „Edip“ po motivima Sofoklove tragedije, u režiji slovenačkog reditelja Vita Taufera, čije su probe započele sredinom maja, a premijera najavljena za jesen, poslednji je angažman Branka Cvejića u kući u kojoj je ostavio najdublji trag.

Velikana našeg glumišta i jednog od najvoljenijih glumaca, da je dobio borbu sa bolešću i da juče nije preminuo, gledali bismo u „Edipu“ u ulozi Pastira, starca koji, po rečima Vita Taufera, kralju Edipu otkriva strašnu istinu o njegovom pravom identitetu.

– Veselio sam se radu s Brankom Cvejićem i njegovim probama, i jako mi se sviđao kao čovek i glumac. Zamišljao sam kako će suptilnim smislom za Sofoklovu ironiju sa Milanom Marićem, Edipom u predstavi, odigrati tu tragičnu scenu. U njoj Edip, iliti Marić, krvavim batinama natera tvrdoglavog i uplašenog Pastira da mu kaže istinu – kaže Taufer za Danas.

 

Jedan od najvažnijih reditelja ovog prostora kaže da je ova predstava i njegova prva saradnja sa Cvejićem, i da je jako tužan što se nije realizovala kako su planirali.

– On se jako radovao kako smo zamislili tu scenu, Cvejić je imao u sebi nešto od neke iskrene radosti, delovao mi je kao topao i duhovit čovek – ističe Taufer.

Gost iz Slovenije se seća i jedne anegdote, koja Cveju tako lepo opisuje.

– Imao sam utisak da ga kolege jako vole i poštuju, i čuo sam priču, kad se jednom žalio da stepeništem mora da se penje u salu za probe ili u kancelarije, kako su ga podsetili da je sam kriv za to, jer dok je bio direktor nije hteo da se postavi lift. On je odgovorio: „Plašio sam se da neki glumac, žureći na scenu za vreme predstave, ne ostane u liftu“. Tako su ga, uz puno simpatija opisivale kolege – kaže o Branku Cvejiću Vito Taufer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari