slučaj vinčaFoto: : Antonio Ahel/ATAImages

Dan uoči večerašnje premijere filma „Čuvari formule“ na Sajmu knjiga predstavljen je roman „Slučaj Vinča“ doktora medicinskih nauka i pisca Gorana Milašinovića.

Knjiga, objavljena u izadanju Lagune, nije novo izdanje jer je izašla još pre šest godina, ali je film Dragana Bjelogrlića iznova skrenuo pažnju na nju.

Da je to knjiga koja se traži svedoči i publika koja se obrela na štandu Lagune došavši po autorov potpis, ali i njeno predstavljanje na štandu zemlje počasnog gosta Sajma – Francuske na kojoj je dosta mladog sveta došlo da čuje intrigantnu priču iz i oko ove knjige.

Nimalo slučajno odabran je baš štand Francuske jer se radnja romana većim svojim delom odvija upravo u ovoj zemlji u kojoj su se našli naučnici iz Vinče koji su u akcidentu iz 1958. godine bili izloženi radijaciji od koje su i oboleli.

Francuski naučnik Žorž Mate primeniće na njima prvi put u svetu transplataciju koštane srži da bi ih spasao, ali to se ne bi dogodilo da nije bilo francuskih građana koji su dobrovoljno pristali da budu donatori ne znajući da li će se i kakvoj opasnosti po sopstveno zdarvlje sami izložiti.

Otuda je ovo pre svega knjiga o humanosti, istakao je Goran Milašinović, i sve one zanimljivosti koje potiču iz stvarnog događaja na kome se gradi roman – o tome da je transplatacija iako je pomogla naučnicima iz Vinče proglašena neuspelom, o Mateovoj naučničkoj zaslepljenosti, o tome da se o samom događaju nije znalo i da se skrivao – pokriva jedno jedino pitanje koje čovek postavlja sebi kada sklopi korice ove knjige – da li bih ja to isto učinio.

Roman Gorana Milašinovića „Slučaj Vinča“, na osnovu kojeg je snimljen film „Čuvari formule“, predstavljen na Sajmu knjiga 1
Foto: Promo

Na primedbu da je ovo trenutak u koji se njegov roman dobro uklapa sa ponovnom pretnjom rata i stalnom mogućnošću upotrebe nukleranog oružja, Milašinović je primetio da se humanost budi u velikom strahu kako je to bilo sa kraejm i posle Drugog svetskog rata kada su se prvi put i iskusile posledice nuklearnih razaranja, a ovo vreme je slično, pa ja tako i tema empatije ponovo važna.

I kao što ovaj njegov roman posredno govori i o mogućnosti uništenja ljudskog roda, tako najnovije Milašinovićevo delo, knjiga „Muk“, objavljena takođe u izdanju Lagune prošle godine, govori o ljudskom uništavanju prirode koje se odigralo početkom dvehiljaditih kada se u Bačkoj dogodio pomor ptica.

Na desetine hiljada ih je ubijeno da bi završile na trpezama ekskluzivnih restorana širom Evrope i sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari