Smanjena institucionalna podrška i slabo tržište - osnovni problemi umetnika u Srbiji 1Foto: Milovan Ilić

Kulturforum ODKR organizuje „Grupnu izložbu malog formata“ od 2014. godine, kao periodični pregled domaće scene savremene likovne umetnosti autora mlađe generacije, sa ciljem da se šira javnost upozna sa ovim mladim autorima kao i da razvija interesovanje za njihov rad i umetnost uopšte.

Grupna izložba malog formata obično okuplja više od pedeset izlagača veoma različitih umetničkih senzibiliteta, sa preko dve stotine radova u najraznovrsnijim likovnim i primenjenim tehnikama. To je takođe prilika da se pored radova već afirmisanih mlađih autora prikažu i radovi sasvim novih umetnika, što je posebno važno za razvoja novih umetničkih tendencija i autorskih ličnosti, ocenjuju za Danas Mina Piščević i Miodrag Ninić iz Kulturforum ODKR. Oni su organizovali i, pre par dana, otvorili u kući Đure Jakšića, u ulici Skadarskoj, osmu po redu izložbu, pod nazivom Svežina.  Izložba će trajati do 2. jula, a radno vreme galerije je od utorka do nedelje, u terminu od 14:00 do 21:00 čas.

Kako ističu sagovornici Danasa, organizatori izložbe, tokom prethodnih sedam izdanja Grupne izložbe malog formata prikazano je preko hiljadu radova od preko 400 različitih likovnih umetnika i dizajnera što je, napominju oni, značajano i samo po sebi a posebno imajući u vidu i relativno veliku publiku koja je te izložbe posetila.

Smanjena institucionalna podrška i slabo tržište - osnovni problemi umetnika u Srbiji 2
Mina Piščević i Miodrag Ninić Foto: Nemanja Stojanović

– U tom smislu najvažnije je stalno isticanje i negovanje autora kao i stalnog razvoja interesovanja i razumevanja publike za domaću likovnu umetnost a posebno za mlađe autore. Ovo je posebno važno kod mlađih autora čiji rad šira publika slabo poznaje i čija dela se publika teže odluči da kupi. Razvojem komunikacije i interakcije umetnika i publike, razvijaju se umetničke i kulturne potrebe publike koje u krajnjem omogućuju da umetnici stvaraju i da se umetnost i kultura u našoj sredini razvijaju. Mi smo u Kulturforumu svesni koliko je naš uticaj u ovom smislu praktično mali ali smo takođe i svesni koliko je bez obzira na obim ipak veoma važan – pričaju nam Mina Piščević i Miodrag Ninić.

Oni napominju da se mladi umetnici i kulturni radnici u svim oblastima kulture i umetnosti, u Srbiji, danas, suočavaju sa dva glavna izazova i to: smanjena institucionalna podrška i veoma slabo tržište.

– Oba ova problema otežavaju profesionalizaciju umetnika i smanjuju mogućnosti da se perspektivni mladi umetnik i ostvari kao zrela stvaralačka ličnost. Instutcionalana podrška je oslabljena ne samo malim budžetskim sredstvima nego i samom kulturnom politikom koja ne nastoji da iznađe rešenja npr. kroz moguće saradnje sa privredom u smislu godišnjih otkupa ili različitih olakšica u smislu profesionalizacije umetnika. Sa druge strane publike je usled dugog perioda krize bitno oslabljena te je samo interesovanje za umetnost i kulturu veoma slabo. Kulturforum ODKR za sada nastoji da se koncentriše na razvoj publike jer smatramo da je moguće stvoriti okvir u kome će se razvijati kulturne potrebe i navike naročito kod mlađe publike – smatraju sagovornici našeg lista.

Mina Piščević naznačava da, osim toga što Kulturforum priređuje izložbe, najviše deluje na polju likovnih i primenjenih programa.

– Najlepše je u poslu u kome volontiramo sve vreme, što se neki autori javljaju sa sjajem i zahvaljuju što postojimo i preko nas imaju priliku da pokazuju svoj rad. U tim situacijama dodatno shvatam važno ono što radimo. Nedavno smo imali priliku da u Sofiji prikažemo radove 19 mladih autora savremene umetnosti iz naše zemlje i time započnemo prikazivanje novostvarene platforme NEXT Balkan, koja ima ideju da u narednom periodu, povezuje mlade autore iz regiona i prikazuje njihov rad. Iz toga mogu da proniknu i neke nove umetničke kolonije i interakcije – ističe Piščević za Danas.

Ona dodaje da je na početku realizacije i njihov Kulturforum Mikro Moblini društveni kulturni centar, (KFMMDKC)  koji će, prema rečima naše sagovornice, u trojnoj saradnji, sa UK Stari Grad i opštinom Stari grad biti uskoro na snazi.

– U pitanju je sprovođenje u delo, naše ideje od pre nekoliko godina, koja ima za cilj da mnoge umetničke i društvene programe u urbanom gradskom ambijentu, prikazuje građanima i prolaznicima Beograda kao i njima samima da ponudi mogućnost prikazivanja kroz određene adekvatne forme – zaključuje Mina Piščević za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari