Sofi Marso i Andžej Žulavski u DKC: Prva velika imena iz sveta kulture i umetnosti nakon Petooktobarskih političkih promena u Srbiji 1Foto: DKC Promo

Povodom 60 godina kultnog bioskopa Dvorana kulturnog centra Beograda verna publika podelila je svoja lična sećanja na ovo mesto. Među njima reditelj i jedan od osnivača Festivala autorskog filma FAF i član saveta Slobodan Ivetić.

“Kad sam predložio Voji Vučiniću, direktoru Festivala autorskog filma, da na festival kao goste pozovem istaknutog poljsko-francuskog reditelja Andžeja Žulavskog i njegovu suprugu, svetsku filmsku zvezdu Sofi Marso, pogledao me je i rekao: „Baš si duhovit, otkud nama novac za takve goste? Znaš da jedva imamo para i katalog da štampamo“.

Nastavio sam sa mojom idejom: „Nisam te pitao da li možemo, nego da li hoćeš, jer bi to bilo odlično za naš festival“.

Andžejev film „Vernost“u kome Sofi igra glavnu ulogu, već je bio uvršten u program festivala. Voja se na kraju složio sa mojim predlogom.
Žulavski i Sofi stigli su u Beograd, na Festival autorskog filma kao prva velika imena iz sveta kulture i umetnosti nakon Petooktobarskih političkih promena u Srbiji.

Došli su na moj poziv zato što smo bili prijatelji još od kraja osamdesetih godina.

Tada je Žulavski u Beogradu snimao filmsku operu „Boris Godunov“ sa Ruđerom Rajmondijem, ja sam mu bio pomoćnik.

Ivetić: „Sofi Marso je dobila i pesmu od jednog obožavaoca – stihove je spevao samo njoj u čast, i pridodao crtež – Sofi Marso kao vila slobode 

Po završetku snimanja filma ostali smo prijatelji.

Kasnije kadgod sam dolazio u Pariz bio sam čest gost u njihovom stanu, a kada su bili odsutni ostavljali su mi ključ, Andžej mi je uvek govorio da ne bacam pare na hotel.

Njihova konferencija za štampu u Dvorani kulturnog centra izazvla je ogromnu pažnju elektronskih i štampanih medija.
Za projekciju filma “Vernost” tražila se karta više.

Posle projekcije Žulavski i Sofi Marso su se predstavili i porazgovarali sa publikom.

To je bio najveći kulturni događaj te jeseni u Srbiji i jedan od najznačajnijih trenutaka u istoriji festivala“, napisao je Slobodan Ivetić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari