Solidarnost sa Žilnikom, Markovićem i Dragojevićem da se ne bi uveo “Gestapo duha”    1Otvaranje Festivala autorskog filma u čast Gorana Markoviča Foto: faf.rs

Povodom neregularne odluke Upravnog odbora Filmskog centra Srbije da se ne podrže novi filmovi Želimira Žilnika, Gorana Markovića i Srđana Dragojevića, uprkos tome što ih je na konkursu odabrala i preporučila komisija, oglasio se i Savet 27. Festivala autorskog filma, koji je večeras svečano završen u Kombank dvorani.

“Ako smo zaboravili šta znači biti solidaran, šta znači biti ujedinjen oko zajedničke stvari, na to nas je tokom ovih osam dana festivala podsetila opet umetnost, jer je u prirodi umetnosti da spaja a ne da razdvaja“, naglašava se u saopštenju u saopštenju čelnih ljudi jednog od naših najznačajnijih festivala, koji uživa respekt i u Evropi i nastavlja:

„Sve nas prisutne na ovom festivalu spaja potreba da branimo slobodu umetnosti i autorsku slobodu. Jer niko ne može voleti više umetnost od onih koji je stvaraju.

Da bi bila živa i delotvorna, umetnost mora da udiše vazduh slobode, mora da se temelji na pravu da stvaralaštvo ne poznaje granice i zabrane. To je ono što nas spaja i čini jakim u odbrani.

Umetnost ne poznaje ograničenja, ne poznaje dobre i loše teme. Priznaje i poznaje samo dobre i loše filmove. Za to se zalažemo i to je bio moto ovog Festivala.

Mi ne napadamo. Mi samo tražimo, i to je naše pravo, da Upravni odbor Filmskog centra Srbije poštuje odluke komisije koju je izabrao, i propozicije konkursa koji je usvojio, i po kojima su se filmski autori prijavljivali.

Da bismo mogli da vodimo konstruktivan dijalog, moramo da znamo da se pravila ne menjaju retroaktivno. U protivnom ostaje sumnja nad kojom lebdi senka cenzure.

Podsećamo da je ovo presedan. Svi mi se trudimo da pomognemo da se uvede sistem u finansiranje filmova i da se obnovi domaća kinematografija. Ovaj presedan ruši taj uspostavljeni sistem. Zato nam je tako važan ovaj slučaj.

Konkurs koji je poništen uveo je sam FCS. S pravom. I mi osnivanje tog konkursa pozdravljamo. Reč je o ideji da se istaknutim umetnicima pruži šansa na posebnom konkursu. Dakle, u ovom slučaju su se javili naši eminentni reditelji. Njihova dela govore o njima.

Mi stojimo iza njihovih ostvarenja jer su vredna i jer volimo umetnost. I želimo večeras da izrazimo potpunu solidarnost sa Želimirom Žilnikom, Goranom Markovićem i Srđanom Dragojevićem, i da poželimo da njihovi filmovi budu snimljeni i prikazani možda već sledeće godine baš ovde. Inače, u suprotnom, ostaje nam misao da se u ovom slučaju sudaraju politika i umetnost i da se uvodi cenzura, da citiramo, ‘taj Gestapo duha’.

Dok god postoji ta sumnja, Savet Festivala autorskog filma želi da podeli sa Vama pitanje: da li je uopšte potreban festival filmske umetnosti u zemlji u kojoj je upitna sloboda umetničkog stvaralaštva?”

Goranu Markoviću je na otvaranju ovogodišnjeg FAF, 26. novembra svečano uručena Nagrada za životno delo, a samo nekoliko dana kasnije stigla je ponižavajuća odluka UO FCS koja je uznemirila čitavu filmsku i kulturnu javnost.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.