Solisti laureati međunarodnih konkursa 1Foto: Marko Paunović

Pod dirigentskom palicom jednog od naših najpriznatijih dirigenata, maestra Predraga Goste, u subotu, 20. maja će u novosadskoj Sinagogi, a u ponedeljak, 22. maja u dvorani Kolarčeve zadužbine, nastupiti Novi simfonijski orkestar “Makris”. Oba koncerta počinju u 20 sati.

Ovoga puta publici će biti predstavljen izuzetno zanimljiv program uz srpsko-švajcarskog umetnika Srđana Vukašinovića, dobitnika nagrade “prva harmonika sveta”, kamerni ansambl Novog simfonijskog orkestra “Makris” – dobitnika nagrade „Orkestar godine” od časopisa “Muzika klasika” za 2015. godinu. Nastupiće, kao solisti, i laureati međunarodnih takmičenja: klarinetista Vasa Vučković, kontrabasista Dušan Kostić, hornista Urmin Nes Majstorović, i specijalna gošća Sonja Kalajić, koja će svirati na muzičkoj testeri.

Pored toga što će novosadska publika biti u prilici da čuje svetsku premijeru Koncerta za harmoniku, klarinet, hornu i orkestar “Zerbrechliches Gleichgewicht” švajcarskog kompozitora Feliksa Baumana, na repertoaru će biti: Bahove “Sinfonia iz Kantate BWV 146”, aranžman za harmoniku, gudače i kontinuo, i Arija iz Orkestarske svite br. 3 za muzičku testeru i gudače; izbor iz ciklusa Vivaldijevih koncerata “Četiri godišnja doba” u aranžmanu za harmoniku, gudače i kontinuo, zatim “Gran Duo za klarinet, kontrabas i gudače” Đovanija Botesinija i “Tango Nuevo” Astora Pjecole.

Zanimljiv detalj je i da je, sada već svetski poznat harmonikaš Srđan Vukašinović, u saradnji sa poznatom fabrikom za izradu harmonika Bugari u Italiji, dizajnirao sopstveni model harmonike – Multituning accordion, na kojoj se mogu izvoditi četvrtonovi – ima 24 tona po oktavi. Ovaj projekat, koji je trajao tri godine, dao mu je osnovu za dalja istraživanja, što je usledilo razvojem prve harmonike izrađene od polikarbona. To je rezultirao otvaranjem njegove fabrike za izradu harmonika, Carboneon, u Švajcarskoj.

Srđan je intenzivno uključen u tokove savremene klasične muzike i takođe sarađuje sa renomiranim kompozitorima. Postoji dosta klasičnih komada posvećenih njemu, kao što je Balada za solo harmoniku i gudački orkestar, napisana 2012. godine.

Još tokom srednje škole Srđan Vukašinović (1983, Srbija) učestvovao je na nekoliko međunarodnih takmičenja za harmoniku i postao laureat, u Španiji, Italiji, Nemačkoj i Portugaliji, gde je osvojio prve nagrade. Njegov prvi veliki uspeh bio je 1999. godine, kada je postao svetski šampion na World Trophy Competition za harmoniku u Španiji. Koncert u Sinagogi je u organizaciji Muzičke omladine Novog Sada i Nove beogradske opere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari