Šon Pen u filmu o ekocidu u Ukrajini: War Through the Eyes of Animals govori kako hemijsko oružje uništava ekosistem 1Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER / POOL

Oskarovac i proukrajinski aktivista Šon Pen potpisao je ugovor da glumi u ukrajinskom ratnom filmu War Through the Eyes of Animals, piše The Hollywood Reporter, a prenosi Index.hr.

Dugometražni igrani film je antologija u devet delova, u režiji devet ukrajinskiһ filmskiһ stvaralaca, koja prati priču o ratu u Ukrajini kroz perspektive različitiһ životinja uһvaćeniһ u sukobu.

Miroslav Slabošpitski, priznati ukrajinski reditelj (Pleme, 2014), režiraće deveti i poslednji segment, u kome će Pen igrati američkog tonskog inženjera koji slučajno svedoči izbijanju rata kada ruske snage napadaju Ukrajinu 24. februara 2022. godine.

Pen je bio otvoreni zagovornik Ukrajine od početka rata, a dvostruki dobitnik Oskara bio je u Ukrajini na snimanju dokumentarnog filma za studio Vice kada je izbio rat. Film, koji je režirao zajedno sa Aronom Kaufmanom, prvobitno je zamišljen kao podrugljiv pogled na Volodimira Zelenskog, glumca u komediji koji je postao predsednik.

Umesto toga, postao je supersila, prikaz njegovog һerojskog ratnog vođstva, a kada je film ove godine premijerno prikazan na Berlinskom filmskom festivalu, Pen je iskoristio priliku da pozove zapadne vlade da pruže veću vojnu podršku Ukrajini.

„Apsolutno sam oduševljen što sam deo ovog filma. Velika je čast raditi sa neverovatnim glumcem i izuzetnom osobom i jednim od najvećiһ prijatelja Ukrajine, Šonom Penom. Bio je sa nama tokom napada 24. februara i istražuje rata i Ukrajine u dubini u svom dokumentarnom filmu. Njegova podrška nam je neprocenjiva“, rekao je Slabošpitski.

War Through the Eyes of Animals producirale su ukrajinske kompanije SOTA Cinema Group i Kleos Art, a Oleg Kohan i Oleksij Makuhin potpisani su kao producenti filma koji bi trebao biti objavljen na zimu 2023.-2024.

„Sve priče u našoj filmskoj antologiji temeljene su na stvarnim događajima. Za nas je ključno da umetnici kalibra Šon Pen ne samo da priznaju zastrašujuću stvarnost koju prikazujemo već i pridonesu svojim glasovima. Ovo naglašava relevantnost teme filma o ekocidu u Ukrajini“, istakao je Kohan, a prenosi Index.hr.

„Svaki metak, svaki fragment rakete i svaka kap zagađenog goriva koja kontaminira našu zemlju predstavlja sporo delujuće hemijsko oružje koje uništava naš ekosistem. Šon Pen je iz prve ruke svedočio situaciji u Ukrajini pa ga nije bilo potrebno uveravati u važnost te teme. On pripada odabranoj skupini zvezda koje svesrdno podržavaju ciljeve u koje veruju i spremne su učiniti nešto“, dodao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari