Šotra: Kralj se savetovao sa najumnijima, a Vučić sa ovima iz prodavnica diploma

Reditelj o svojoj seriji o kralju Aleksandru

Ostavite komentar


  1. Klasični Drašković. Zašto „priča ne počinje“ kada je „kralj ujedinitelj“ pobegao iz srbije sa vojskom a ostavio četiri godine turke bugare albance hrvate mađare austrijance da divljaju po Srbiji ubijajući decu i žene, i da je Srbija odlukom „kralja koji je slušala najmudrije“ izgubila 60 procenata radnosposobnog muškog stanovništva. I gle isto kao i njegov predak Karađorđe koji je pobegao u Austriju, „ujedinitelj“ pobegao u Grčku a sin mu pobegao u Britaniju koja je i orkestriala državni udar da ga dovede na vlast i spreči nemce da izvrše invaziju na Britaniju posle bekstva britanske vojske sa evropskog tla
    „Istrojisko NE“ Srbije je preokenulo istoriju jer je Prvi svetski rat trebao da počne napadom Nemačke na Belgiju.

    1. Žika suviše prosto tumači istoriju I to ne nažalost primitivan odnos prema sopstvenom narodu.Odziv srpskih građana I seljaka je bio preko 95 % , to nesto govori. A novija istorija kaze da predzadnji komunisticki vođa Slobodan Milosevic nije mogao takav odziv nikad postići…

      1. Дакле ти нас просветли! Јави се да ти доделе Нобелову награду за историју јер читав свет живи у заблуди да су Први СР почели Немци и Аустроугари. Ти нам доносиш истину да је то био Александар и то скоро деценију пре него је и постао краљ! Браво мајсторе!

    2. Savetovao se sa najumnijima pa napravio Jugoslaviju umesto Srbiju, cenu i dan danas plaćamo zbog takvih saveta.

      1. Jeste se savetovao. Ali nije poslušao. A ovaj niti se savetuje niti sluša.

    3. Србија ће дуго чекати да се појави таква раскошна личност, као што је КРАЉ АЛЕКСАНДАР. Стварање Југославије је највећи узмах Јужних Счовена. Та мученица са дивним именом ЈУГОСЛАВИЈА. ће се поново успоставити као птица феникс..

  2. Skoro uvek sam bio razočaran kada sam pogledao film snimljen po nekom književnom delu . Uvek se oseća da u filmu nešto nedostaje , nešto „škripi“ itd. Jedino kod gosim Šotre to nije slučaj . Sećam se , pre više godina , kad sam pročitao da će se snimati serija i film „Braća po materi“ . Po delu Jovana Radulovića . Otrčim odma’ da kupim knjigu , jerbo je uvek bolje prvo pročitati knjigu pa pogledati film . Valjda svako prilikom čitanja vidi neki svoj film . Kasnije , kad sam gledao seriju , oduševio sam se . Takoreći , sto -posto dočarano ono što je u knjizi napisano . Isto tako i „Zona Zamfirova“ i „Ivkova slava“ i da ne nabrajam dalje . Očekujem , da gosim Šotra neće omanuti ni ovog puta .

  3. Jedino po čemu će Aleksandar Karađorđević ostati zapamćen u istoriji (zajedno sa Nikolom Pašićem) je što je ukinuo državu Srbiju ne pitajući ni narod ni skupštinu. To je činjenica i to se u svakoj državi naziva veleizdaja, što će nadam se biti i zvanično potvrđeno odlukom nadležnih organa u Srbiji.

    1.    PRVA Jugoslavija je trajala jedva nešto više od dvadeset godina.Nestala ja napadom nacističke Nemačke a na terirotiji te iste Jugoslavije i Srbije pojavile su se fašističke zemlje i armije , među njima najzloglasnija Nezavisna Država Hrvatska .
      Jugoslavija u tom periodu je  bila izdeljena po Banovinama a ne po nacionalnim granicama koje je su komunisti iscrtali. Ta jugoslavija je bila građanska država koju su pobednički izneli Srbi ali i u manjem broju ostali. U toj Jugoslaviji su živeli Srbi , Hravati i Slovenci. Karađorđevići su proširili granice svim Balkancima.
      Na  zasedanjem u Jajcu je ona zvanično nestala. Stvorene su nove nacije , vere i nove granice Republika ali i u zemlji Srbiji –pokrajine. Tada je Srbiji namenjena zla sudbina a Ustavom iz 1974 i zadnji ekser koji je zakuco i ,,uništio,, državu Srbiju.
      Pojedinima nije smetalo da izdaju zemlju Karađorđevića 1941-1945 i zemlju solunskih ratnika ratnika a sad plaču za prošlošću s kojom nemaju nikakvih dodira.

      1. Prva Jugoslavija je bila temelj Druge Jugoslavije. Nije problem koliko je Prva Jugoslavija trajala nego kako je nastala. Narod Srbije ni Skupštinu Srbije ni Aleksandar Karađorđević ni Nikola Pašić nisu pitali da se izjasne. To nema drugi naziv nego veleizdaja države Srbije. Njihovi potpisi na dokumentima su dokazi koji ostaju za istoričare, sve drugo je nebitno jer je rezultat te odluke svima poznat, rat medju narodima koji nikada pre toga nisu ratovali i raspad Jugoslavije u krvi.

      2. Југославија гробница српског народа.

    1. Po obicaju, losi kadrovi, gluma ocajna, dinamika mrtvacka, scenografija nikakva.Tipicno za Sotru, kakva limunada i to je kvalitetnije od ove nikakve serije. Jeftino, jeftino.

    2. То је интересантно колико незнања из историје мржње према витешком краљу на једном месту, краљ Александар је учинио најбоље за интересе Српског народа у тим датим историјским тренуцима, све што је Србија у државотворном смислу постигла је као краљевина а изгубила као република.

    1. Aleksandar je jedini ko je ujedinio sve Srbe u istu državu, ne treba njega kriviti zbog onog što je usledilo nakon njegove smrti.

  4. Aleksandar Karadjordjevic je bio jedini nacionalista evropskog tipa – pravio je od manjeg vece. Bar u pokusaju. Svi nacionalisti nakon njega su uspeli da od vise naprave manje a trude se i da od manjeg ne ostane ni kamen na kamenu. Da su tako razmisljali oni koji su pravili Nemce, Francuze, Spance… bilo bi danas tri hiljade nacija i isto toliko drzava u Evropi.

    1. Možda je taj pokušaj imao neka opravdanja, ali za realizaciju tog pokušaja Srbi su platili previsoku cenu.

  5. Da,da
    Zato je Ujedinitelj skoncao i karijeru i zivot atentatom a Aca bezbroj puta do sada izbegao musicu.

  6. Ma ovi hercegovci su izuzetno nadareni ljudi za sve a narocito knjizevnici i reditelji. Dinaridi su to…svaka cast gospodine Šotra.

  7. Neću gledati seriju. Čemu trošiti vreme na promašenog čoveka? Nije mi žao što je on svoje zablude platio glavom; žao mi je što je njegove zablude glavom platilo više od milion Srba, među njima i dosta članova moje porodice. To mu nikad neću oprostiti. A šta tek reći o tome što je za 20-ak godina od gole sirotinje postao jedan od najbogatijih vladara u Evropi?

    1. Njegova drzava je propala 1941 a pitanje je ko je i zasto obnovio Jugoslaviju nakon Jasenovca?

      1. Da nije bilo njegove države, srpski narod ne bi doživeo genocid ’41. Strada li bi u ratu kao i ostali, ali ne u toj meri.

        1. To je notorna glupost..drugi svetski rat je bio neminovnost …da nije komunista Srbi u NDH ne bi bili tako lake meta.Tamo gde je Đujić imao kontrilu nisu Ustase smeli da divljaju a da ne zaboravim da su u isto vreme drugovi odrzavali kongres AVNOJa ..rezervna varijanta Hrvatske NDH u to 100.km od Jasenovca.

  8. Ako je suditi po prvoj epizodi, nista novo u Sotrinom opusu, predvidljivo, pateticno, mada je ovaj, takav kakav je, komercijalan. Kao i Draskoviceva literatura, na kraju krajeva. Nasli se.
    Za pohvalu je, ipak, sto Sotra poznaje rediteljski zanat pa je izbegnuta blamaza ekranizacijama Petra I Karadjordjevica i Stefana Nemanjica

  9. JEDAN OD RETKIH NARODA NA SVETU A MOZDA I JEDINI KOJI JE NA ZRTVAMA SVOJIM NAPRAVIO PRVO 2 A KASNIJE 6 PLUS 2 DRZAVE. TIME JE PRIPREMIO TETEN JOSI SLOSERU DA NAPRAVI 6 PLUS 2 STO VEROVATNO NIKADA NEBI MOGAO. STRASNO NEMOGU OTICICU PREDALEKO.

    1. Ja sam mislio da u komentarima velika slova označavaju dranje i da se to ne objavljuje.Očigledno sam pogrešio, pristojni komentari se ne objavljuju.

  10. Jedan od najgorih reditelja na ovim prostorima. Sampion losih filmova i serija.
    Zaista ne razumem ljude koji njemu poveravaju scenarije i novac za snimanje.

  11. Срамота је да победничког краља који је страдао у Марсеју блатимо толико, он је вратио краљевини Србији Косово и Метохију 1912, и Србија је имала парламентарну демократију, а Слободан Милошевић и Тито су ојадили Србију и увели нам републику.

  12. Ma mozete da pricate bajke o kralju i pametnim glavama do mile volje. Jedini pravi kralj i s debelim razlogom najobozavaniji na ovim prostorima je bio Tito. Ovo ostalo sve puka boranija.

    1. Kralj nas “ ujedinio“ sa dojucerasnjim neprijateljima, koje smo pobedili. Tito podelio Srbiju na AP. Nemamo srece sa vladarima.

  13. Cuj ovo – odusevljeno ga docekivali. Kao narod se spontano okupio od silne ljubavi…Ajd malo da se otreznimo pa kazemo da su to sve bili organizovani dočeci od strane lojalnih politicara i dvora. Narod sam od sebe sigurno nije bronuo brigu o kralju. Dosta je tih plitkih lazi i floskula.

  14. Postovani Gospodine Sotra, i za vreme kraljevine Jugoslavije kao i sada uvek je bilo onih koji su se pravili pametni radeci protiv Srbije i onog ko je na vlasti. To nije pitanje nedostatka inteligencije vec osecaja pripadnosti i zajednistva. Ne morate da se slazete sa rezimom da bi bar pred svetom uradili nesto dobro za Srbiju. Izadjite iz koforne zone Vaseg stereotipa.

  15. Izadjite iz Vaseg stereotipa i pomozite Srbiji Vasim intelektom. Najlakse je kritikovati. Da je kralj Alelsandar imao odane i verne satadnike gde bih Srbiji bio kraj. I on je znao da niko je voli jaku Srbiju kao sto je ni sada nevole.

  16. Zato sad Srbi, posle ovakvih komentara, navalite na ponovno uvodenje obaveze vojnog roka ali i za zene i za one srednjih godina ako vec toliko volimo da ginemo za tude ciljeve i talove! Sotra je pametno procenio situaciju a bila je nemoguca zbog nezrelosti nas samih u ex Jugoslaviji!

  17. Kralj Aleksandar nema ulicu u Beogradu 87 godina što nije ništa čudno.Tu nepravdu hoće Vesić da ispravi kao najpametniji od svih do dana današnjeg.Vuk Drašković kaže zar je Aleksandar umesto Jugoslavije trebalo da pravi Veliku Srbiju krvlju kao Milošević 90 tih.Porediti te dve Srbije je jedna od najvećih uvreda za naše predke,koji su krvarili preko Albanije do Krfa pa nazad.Srbija je izgubila trećinu stanovništva a dobila je jasenovac,ratove 90 tih i večnu mržnju izmedju Hrvata,Srba i muslimana.Draškovića za takvu izjavu treba da bude sramota

  18. Veoma oštar komentar uz jednu dopunu. I predhodna vlast je u svojim redovima imala neobrazovanih, klinaca koji su tek diplomirali bez dana radnog iskustva… Tako nam i ide jer se ne ceni znanje i iskustvo. Mnogi koje smo obožavali iz predhodne vlasti su imali znanja, ali iskustva ni malo.

  19. Kralj Aleksandar je stvorio i valdao, kao Kralj Srba, sa najvećom terotorijom koja je dosezala zidine Beča. Kao takav treba i biti upamćen ali mi ovako nakaradnog shvatanja istorije i dan danas veličamo Josipa iz Vražije divizije a o svom Kralju govorimo negativno. Nažalost, komunizam (satanizam) u Srbiji je još uvek doninatan. Dok to zlo ne iskorenimo Srbija neće povratiti dušu.

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Srđan Gojković Gile, muzičar

Pozivam sve one koji čitaju Danas da ga podrže tako što će se učlaniti u Klub čitalaca Danasa i tako podržavati nezavisno novinarstvo.