Španske ilustratorke osvajaju Beograd 1Foto: Institut Servantes

Nesvakidašnja izložba „Ilustrator/ke: Pogled na žensko stvaralaštvo u savremenoj ilustraciji“ otvorena je u galeriji Instituta Servantes u Beogradu.

Ilustracija je jedna od najkreativnijih grana stvaralaštva i trenutno je u punom procvatu.

Rad ilustratora, a posebno ilustratorki, veoma je cenjen, kako na profesionalnom, tako i na umetničkom nivou.

U svetu izdavačkih kuća, gde se sve više ulaže u koncept ilustrovane knjige, rad ilustratorki naročito dolazi do izražaja, a njihova maštovitost podstiče reizdanja svetskih klasika i na poseban način zaokružuje produkciju savremenih projekata.

Pod palicom kustoskinje Matilde Rodriges, ova izložba prikazuje dela ilustratorki priznatih kako na španskoj, tako i na međunarodnoj sceni, poput Čileanke Luise Rivere, ili Sonje Pulido, Marije Hese, Helene Peres Garsije ili Lare Lars iz Španije.

Španske ilustratorke osvajaju Beograd 2
Foto: Institut Servantes

– Pravi je čas da se oda priznanje trudu ovih stvarateljki i pohvali dobro stanje u kom se španska ilustracija nalazi zahvaljujući njihovim delima koja prevazilaze granice i uživaju međunarodnu slavu. Njihove publikacije prevode se na razne jezike, rade za prestižne robne marke i najbolje svetske medije, ilustruju klasike književnosti, izdaju autorske knjige, radovi im se izlažu u galerijama i na međunarodnim sajmovima, dobijaju značajna priznanja kritičara i publike. Ovo je njihovo vreme, navodi Rodriges.

Za ovu priliku ona je odabrala radove ilustratorki kao što su: Bea Lema, Helena Peres Garsija, Irija do Kastelo, Irija Fafijan, Lara Lars, Luisa Rivera, Malota, Marija Hese, Nurija Figeiredo, Pelo di Kane, Sara Landeta i Sonja Pulido.

Postavka je usmerena ka najslobodnijim, najkreativnijim i najličnijim radovima izabranih autorki, kao i ka istraživanju različitih formata i tehnika: sito štampe, kolaža, keramike, risografije, digitalnog crteža, skulpture i instalacije.

Izložba „Ilustrator/ke“ (Ilustrad/as) prvobitno je zamišljena 2020. godine kao Instagram izložba, u skladu sa tom društvenom mrežom na kojoj većina autorki beleži značajnu popularnost. Nakon velikog uspeha i usled popuštanja protivpandemijskih mera, izložba je počela da putuje širom sveta, od Čikaga, preko Mančestera i Pariza do Krakova.

U galeriji Instituta Servantes u Beogradu biće otvorena do sredine leta, a za publiku će biti organizovano nekoliko stručnih vođenja, na srpskom i španskom jeziku

Ulaz je besplatan.

Stručna vođenja zakazana su za 18. i 25. jun, a sve informacije o satnici i načinu prijave biće objavljene na zvaničnom sajtu Instituta Servantes, kao i na društvenim mrežama Fejsbuk i Instagram.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.