Specijalno za Revolucionarni koncert Beogradske filharmonije, crkveno zvono od 150 kilograma 1Foto: http://www.bgf.rs/galerija/

Šef dirigent Gabrijel Felc ponovo je pred Beogradskom filharmonijom sa kojom priprema „Revolucionarni koncert“, 31. januara, na Kolarcu (u 20.00 sati), sa programom dve simfonije Hajdnove „Kraljice“ i Šostakovičeve Simfonije broj 11 za čije izvođenje je nabavljeno crkveno zvono od 150 kilograma, saopšteno je danas iz Beogradske filharmonije.

U saopštenju je navedeno da je tema ovog filharmonijskog koncerta „Revolucija“, uz pojašnjenje da je Hajdnova Simfonija broj 85 popularno nazvana „Kralјica“, zato što je bila omilјeno delo Marije Antoanete, dok Šostakovičeva kompozicija opisuje događaje iz Ruske revolucije iz 1905. godine, a odnosi se i na brutalno sovjetsko suzbijanje Mađarskog ustanka 1956.

„Za ovu jedinstvenu simfoniju koja se ponekad naziva i „filmskom partiturom bez filma“, neobične su bile i pripreme. Pored napornog rada na partituri, šef-dirigent je muzičarima čitao delove iz Šostakovičevih memoara, a u sklopu probe je bila i projekcija Ajzenštajnove „Oklopnjače Potemkin“, odnosno čuvene sekvence „Stepenice u Odesi“, u kojoj se može čuti drugi stav ove kompozicije“, navedeno je u saopštenju.

Posebna atrakcija se sprema za četvrti stav simfonije koji nosi naziv „Zvono na uzbunu“, a crkveno zvono od 150 kilograma, koje će „svirati“ perkusionista, nabavljeno je specijalno za ovu priliku.

Kako je najavljeno, 100 ulaznica za stajanje biće u prodaji sat vremena uoči koncerta, odnosno od 19.00 sati na blagajni Kolarca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari