Rođendanski koncert na otvorenom Beogradske filharmonije premešten na Ušće: Fantazija konačno 2. jula za stotu godišnjicu 1foto Marko Đoković

Trostruka centrala proslava 100. rođendana Beogradske filharmonije, započeta 13. juna u Zadužbini Ilije M. Kolarca, posle mini-turneje u okviru projekta “Otvoreni Balkan” – Beograd, Tirana, Skoplje – trebalo bi da se završi u nedelju, 2. jula, koncertom BGF na otvorenom, koji je u zadnji čas sa prostora buduće zgrade Filhamonije u novobeogradskom bloku 13 preseljen na Ušće.

“Usled nestabilnih vremenskih uslova, koncert se pomera u blok 14, odnosno u Park prijateljstva. Zbog sigurnosti bine koja treba da bude postavljena na stabilnijoj podlozi nego što je to moguće na tradicionalnom filharmonijskom terenu u bloku 13 zbog kišnog vremena, lokacija koncerta na otvorenom se neznatno pomera na poljanu ‘preko puta’, odnosno na mesto uobičajeno za organizovanje velikih koncerata”, saopšteno je iz BGF.

Program ostaje nepromenjen – Filharmonija i njen šef-dirigent Gabrijel Felc izvešće “Dizni Fantaziju uživo“ kao krunu proslave stogodišnjice orkestra.

“Ovaj ‘live to film’ koncert biće prvi put da se licencirani muzičko-filmski spektakl Dizni kompanije izvodi u našem regionu. Beogradska filharmonija dobila je pravo da prikaže i izvede ovu senzacionalnu produkciju, koja predstavlja kompilaciju originalnog filma ‘Fantazija’ iz 1940. i ‘Fantazije 2000’, koja zvanično nikada nije prikazana na našim prostorima”, naglašavaju u BGF.

Upućeni filmofili tvrde da “originalna verzija iz 1940. ima fantastičan kvalitet animacije, dok je ‘Fantazija 2000’ iz 1999. samo bolji tok sekvenci i zabavnija naracija slavnih ličnosti”.

“Fantazija 2000”, osim što uključuje scenu “Čarobnjakov šegrt” sa Mikijem Mausom, potpuno je odvojena od “Fantazije” iz 1940, koja je bila treći Diznijev dugometražni animirani film.

Sastojala se od osam animiranih segmenata koje određuju dela klasične muzike u izvođenju Filadelfijskog orkestra kojim je dirigovao Leopold Stokovski.

Na listama Američkog filmskog instituta „Fantazija“ je na 58. mestu najvećih američkih filmova svih vremena i peta između 10 najboljih animirani filmova.

BGF je saopštila detaljan program “Fantazije” na Ušću koji očekuje publiku 2. jula.

Rođendanski koncert na otvorenom Beogradske filharmonije premešten na Ušće: Fantazija konačno 2. jula za stotu godišnjicu 2

“Koncert će otvoriti čuvena Peta simfonija Ludviga van Betovena iz ‘Fantazije 2000’. Slede delovi iz originalnog Diznijevog filma uz Betovenovu ‘Pastoralnu simfoniju’, segment iz ‘Krcka Oraščića’ Petra Iljiča Čajkovskog i, kao posebna poslastica – ‘Mesečina’ Kloda Debisija uz animiranu sekvencu koja je izostavljena iz originalne ‘Fantazije’ 1940. Potom će Filharmonija odsvirati ‘Žar pticu’ Igora Stravinskog uz jedinstvenu animaciju iz ‘Fantazije 2000’, zatim antologijski ‘Ples časovnika’ Amilkara Ponkijelija i ‘Čarobnjakovog učenika’ Pola Dika, uz čuvenu borbu Mikija Mausa i metle, koji je ‘krivac’ za nastanak ovog dugometražnog remek dela. Koncert će u finale uvesti prizori iz nove verzije ‘Fantazije’ uz kompozicije ‘Sjaj i raskoš’ Edvarda Elgara, ‘Rimske pinije’ Otorina Respigija, kao i ‘Karneval životinja’ Kamija Sen-Sansa”, najavljeno je iz BGF.

Koncert počinje u 20.30, a kapije za publiku otvaraju se tri sata ranije. Program traje dva sata, sa pauzom od 10 minuta.

To će biti treći besplatni koncert BGF na otvorenom.

On je sa ovim Diznijevim programom trebalo da bude izveden 23. juna 2019, ali je zbog vremenskih, a potom i pandemijskih (ne)prilika više puta odlagan, pa je sačekao 100. rođendan Filhamonije.

Pokojni Ivan Tasovac, direktor BGF, objašnjavajući pre četiri godine zbog čega je izbor za treći BGF muzički piknik na otvornom izbor pao na “Fantaziju”, ocenio je za Danas da je to “neprolazno remek-delo 20. veka koje je mnoge generacije uvelo u svet klasične muzike, a da je Dizni bio vizionar koji je kroz ‘Fantaziju’ stvorio potpuno novu formu – animirani koncert”.

BGF će posle ovog “Fantazija” spektakla na Ušću nastaviti da obeležava svoju prvu stogodišnjicu i narednih 12 meseci u predstojećoj 100. koncertnoj sezoni pod sloganom “ZAuVEK”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari