Fantazija Beogradske filharmonije na Ušću 1foto Marko Đoković

Beogradska filharmonija priredila je spektakl sa šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom na velikom koncertu na otvorenom kome je prisustvovalo oko 20.000 ljudi na Ušću (nedelja, 2. jul).

Prvi put na našim prostorima je izvedena Dizni Fantazija uživo koja je krunisala ceremoniju proslave stogodišnjice orkestra.

Beogradska filharmonija dobila je pravo da prikaže i izvede ovu senzacionalnu produkciju – visokokvalitetnu projekciju visoke definicije, koja predstavlja kompilaciju originalnog filma Volta Diznija iz 1940. godine „Fantazija“ i filma „Fantazija 2000“, zvanično nikada prikazanog u regionu.

Tako su koncert otvorili zvuci iz čuvene Pete simfonije L. van Betovena i to iz “Fantazije 2000”, odmah za njom sledili su delovi iz originalnog Diznijevog filma uz “Pastoralnu simfoniju” istog kompozitora, segment iz “Krcka Oraščića” P. I. Čajkovskog i, posebna poslastica – “Mesečina” K. Debisija uz animiranu sekvencu koja je izostavljena iz originalne „Fantazije“ 1940.

Potom je Filharmonija odsvirala “Žar pticu” I. Stravinskog uz jedinstvenu animaciju iz „Fantazije 2000“, zatim antologijski balet nojeva i nilskih konjića iz “Plesa časovnika”, A. Ponkijelija, a potom “Čarobnjakovog učenika”, P. Dikaa, uz čuvenu borbu Mikija Mausa i metle.

Koncert se u veliko finale uveli prizori iz nove verzije Fantazije uz kompozicije „Sjaj i raskoš” (E. Elgar), “Rimske pinije” (O. Respigi) kao i “Karneval životinja” (K. Sen-Sansa).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari