Spoj muzejskog blaga i teatarske igre”: Otvoren prvi festival muzejskog teatra „Muzatea“ 1Foto: Promo Muzatea

Prvi međunarodni festival muzejskog teatra MUZATEA čiji je osnivač glumica Vjera Mujović, svečano je otvoren sinoć u Konaku kneginje Ljubice Muzeja grada Beograda predstavom “Vetar i zastave”, reditelja Milana Milosavljevića.

“Spoj muzejskog blaga i teatarske igre stvaraju jednu novu magiju i jedan novi umetnički pravac u umetničkom delovanju i umetničkoj praksi”, istakla je Vjera Mujović povodom premijere ovog festivala, a okviru koga će biti odigrano sedam predstava u četiri muzejske institucije. Pored Konaka kneginja Ljubice, predstave će se igratii u Etnografskom muzeju, Muzeju nauke i tehnike i Domu Jevrema Grujića.

Muzatea je prvi međunarodni festival muzejskog teatra, u okviru kojeg će  biti prikazane predstave nastale u srpskoj muzejsko–teatarskoj produkciji i nekoliko predstava iz inostranstva.

Na ovaj način, razvija se poseban deo publike u sprezi pozorišne i muzejske delatnosti, daje se podsticaj razvoju pozorišne umetnosti kroz muzejski teatar, kao poseban vid stvaralaštva, proširuje se delatnost muzeja i, samim tim, povećava poseta, i ostvaruje značajna međuresorna i međunarodna saradnja u domenu kulturnog nasleđa i kulture sećanja.

Produkcije muzejskog teatra uglavnom podrazumevaju mobilne forme, tako da su  gostujuće predstave manje zahtevne od standardnih gostovanja institucionalnh  teatara.

Projekat na dva načina doprinosi i rodnoj ravnopravnosti. Na prvom mestu je tematska obrada položaja žena u različitim društvenim okolnostima (žene i rat, žene i vlast, žene i umetnost).

Na drugom mestu je zastupljenost žena u festivalskom timu u kojem čine većinu i nalaze se na najodgovornijim mestima.

Žiri festivala: Nina Mazur, dramaturg i pozorišni kritičar iz Hanovera, Nemačke, Gordana Goncić, dramaturg, Jelena Medaković, direktor Muzeja grada Beograda, Jadranka Đorđević, turizmolog i Andrija Daničić, glumac.

Na Festivalu će biti održan i okrugli sto na temu muzejskog teatra u kome učestvuju pozorišni i muzejski kulturni poslenici.

U sklopu programa prvog izdanja festivala Muzatea, danas od 17 sati u Etnografskom muzeju biće izvedena predstava „Nenapisana pisma“ prema tekstu Milkice Miletić, u režiji Nataše Radulović s Vanjom Milačić u naslovnoj ulozi.

Sledi komad „Ja ću tebi ljuba biti“ prema tekstu Sanje Radosavljević u kome igra Ljiljana Jakšić.

Sutra od 19 sati u Muzeju nauke i tehnike od 19 sati biće izvedena predstava „Pupin – Poslednji“ dani u režiji Miloša Pavlovića u kojoj igraju Dušan Matejić i Vjera Mujović, a potom je predviđeno izvođenje komada „Lizistrata“ u kome igra Alexej Boris.
U četvrtak u Domu Jevrema Grujića u podne, previđena je „Čajanka sa kraljicom Natalijom” a u 12:30 , Okrugli sto o muzejskom teatru. Uveče od 20 sati zakazana je predstava Jelene Kajgo „Dve žene i jedan put“ u režiji Aleka Conića u kojoj igraju Vjera Mujović i Marija Bergam a na svečanom zatvaranju festivala biće dodeljene nagrade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari