Srbija se na Sajmu knjiga u Pekingu predstavila delima Disa, Bojića, Kočića 1Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

Na Sajmu knjiga koji je u ponedeljak, 27. avgusta, završen u Pekingu, Srbija se predstavila izborom najatraktivnijih naslova.

Posebna pažnja posvećena je obeležavanju stogodišnjice od kraja Prvog svetskog rata i piscima  koji su u njemu stradali, kao što su Dis, Bojić, Uskoković i Kočić, i onih čije je delo obeleženo i tim iskustvom, pre svih Crnjanskog i Andrića.

Deo programa na štandu Srbije, na jednom od najvećih svetskih sajmova knjiga, a koji je izazvao veliku pažnju posetilaca iz celog sveta, bio je posvećen i obeležavanju godišnjice rođenja Miloša Crnjanskog, Desanke Maksimović i Alekse Šantića.  Kineskoj publici su predstavljena i dela najznačajnijih stvaralaca savremene klasike – Kiša, Pekića, Pavića, Popa, Miodrag Pavlovića, Ivana Lalića.

Gosti sajma knjiga čiju organizaciju je Ministarstvo kulture i informisanja na konkursu poverilo Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“ i Privrednoj komori, bili su pisci Vladimir Kecmanović i Dragan Bošković, koji su imali zapaženu promociju svojih dela na „Podijumu pisaca“ u glavnoj hali sajma.

Kineski izdavači pokazali su naročito interesovanje za srpsku književnost i predstavnicima naše zemlje uputili konkretne predloge za saradnju, što je jedan od najvažniji efekata predstavljanja Srbije na tako važnim manifestacijama, a to je povećanje broja prevoda knjiga srpskih pisaca na strane jezike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari