Srce Sarajeva za najbolji film BH rediteljki Eni Sendijarević 1Foto: ADMIR KUBUROVIĆ

Srce Sarajeva za najbolji film na jubilarnom 25. Sarajevo film festivalu pripalo je ostvarenju „Take me somewhere nice“ rediteljke Ene Sendijarević u BH i holandskoj produkciji.

NJoj je pripala i novčana nagrada u iznosu od 16.000 evra koju dodeljuje Turistička zajednica Kantona Sarajevo.

Žirijem koji je odlučivao o nagradama predsedavao je švedski reditelj Ruben Ostlund, inače dobitnik Oskara, a članovi žirija bili su i Bero Beyer, direktor Roterdamskog festivala, Funa Maduka, autorka i producentkinja iz Nigerije, naša glumica Jovana Stojiljković i makedonska rediteljka Teona Strugar Mitevska.

Srce Sarajeva za najbolju režiju dobio je Emin Alper iz Turske za film „Priča o tri sestre“, kao i novčanu nagradu od 10.000 evra. Najboljom glumicom proglašena je Irini Jambonas za film „Ukrug“ iz Bugarske (ovaj film podržao je i Filmski centar Srbije), a najboljim glumcem Levan Gelbakhiani za film „A onda smo plesali“ iz Gruzije i oboma je pripalo po 2.500 evra.

Nagrada za najbolji kratki film pripala je ostvarenju iz Srbije „Poslednja slika o ocu“ Stefana Đorđevića (koji je dobio i 2.500 evra), dok je Srcem Sarajeva za najbolji studentski film nagrađen takođe kratki igrani film „Šerbet“ Nikole Stojanovića (njemu je pripalo 1.000 evra). Na koprodukcionom marketu CineLink Drama nagradu za najbolji projekat osvojila je srpska serija Sablja (Sabre) autora Gorana Stankovića i Vladimira Tagića („Jutro će promeniti sve“). Posebno priznanje na ovom koprodukcionom marketu u kategoriji filmova izborila je crnogorsko-srpska koprodukcija „Živi i zdravi“ Ivana Marinovića.

Počasno srce Sarajeva ove godine dobile su zvezde koje su obeležile ovogodišnji festival: Alehandro Gonzales Injaritu, Pavel Pavlikovski, Izabel iper i Tim Rot. Pored njih i Ostlunda, festivalu je prisustvovao i meksički glumac Gael Garsija Bernal, koji je, kao i oni, održao i masterklas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari